Умна шайба ще се използва официално в двете най-големи хокейни

...
Умна шайба ще се използва официално в двете най-големи хокейни
Коментари Харесай

Умни шайби изместиха гумените в хокея на лед

Умна шайба ще се употребява публично в двете най-големи хокейни лиги в света от идващия сезон. Почти по едно и също време и НХЛ (в Северна Америка и Канада), и КХЛ (в Европа) оповестиха въвеждането на технологията с чипове, която ще разреши следенето на всяко придвижване по леденото поле както на шайбата, по този начин и на състезателите.

Континенталната хокейна лига, в която играят 27 клуба от 7 страни - най-вече от Русия, само че и от Беларус, Финландия, Казахстан, Китай, Латвия и Словакия, възнамерява да поеме всички разноски по нововъведението, разгласи през май президентът на КХЛ Дмитрий Чернишенко. Технологията към този момент бе тествана по време на Мача на звездите в КХЛ, който се организира в Казан, както и на някои от мачовете в постоянния сезон на лигата, играни във финландската столица Хелзинки. 

" Технологията " интелигентна шайба " и чипове в оборудването на хокеистите ще присъстват във всеки мач през идващия сезон. Във всички зали ще бъдат инсталирани сензорни сензори, които със скорост до 100 пъти в секунда ще регистрират информацията от чиповете. Така в действително време другите ползватели ще могат да получават данни по голям брой параметри - се споделя в формалното известие. - КХЛ ще стане първата хокейна лига, която ще внедри тази технология. Всички клубове, безплатно и в идентична степен, ще получат достъп до по-голямо количество статистики в базовия пакет, като КХЛ ще поеме всички разноски. От клубовете се изисква единствено подпомагане за инсталиране на системата в техните зали и надзор за съществуване на чипове в екипите на хокеистите и в шайбите по време на мачовете ".

Всъщност известието на КХЛ не е напълно тъкмо, тъй като такава технология (английското название е smart puck) вкарва и най-авторитетната лига в света - Националната на Съединени американски щати и Канада. Това разгласи още на 25 януари комисионерът ѝ Гари Бетман по време на Мача на звездите в Сан Хосе. 

НХЛ си партнира в това начинание със профилираната германска фирма Jogmo World Corp., която ще слага микрочипове на екипите на играчите (на защитните кори на раменете) и вътре в шайбите. Датчици за приемане на сигналите от тях към този момент се инсталират на някои от залите, като до лятото ще бъдат ситуирани във всички 31 хокейни арени. Апаратурата се състои, най-общо казано, от 14-16 антени на трегерите под покрива и 4 камери. 

По този метод НХЛ ще се причисли към футболната НФЛ, която е първата от четирите огромни лиги в Северна Америка, въвела такава технология за следене (баскетболната НБА и бейзболната МЛБ все още употребяват различен вид системи, включващи радари и дребни камери).

Хокеистите в НХЛ попълвали въпросник, в който са отговаряли дали са съгласни да бъдат " обект на следене " с чипове. Проведени са доста проби и са обработени мненията на играчите и експертите за възможни промени и усъвършенствания в системата. Така че лигата е подготвена да вкара системата за всички 2542 мача от постоянния сезон 2019/20 (в КХЛ техният брой е 718).

Всъщност работата по smart puck започва през 2013 година - много откакто малките екрани изобретиха така наречен светеща шайба, с цел да може феновете да виждат добре траекторията ѝ на дребните екрани. Тестове на разнообразни системи бяха правени на някои от мачовете на звездите (включително и на последния в Сан Хосе), на международното състезание през 2016 година и в два двубоя от постоянния сезон 2018/19 в Лас Вегас.

" За 6 години направихме доста проби - най-вече на шайбата във връзка с нейната устойчивост, само че и по отношение на това по какъв начин се държи по време на игра. Това е нещо, с което на нито един различен спорт не му се постанова да се пребори ", съобщи основният вицепрезидент по комерсиалното развиване на НХЛ Дейвид Лихански. 

Изследователите и инженерите в института " Фраунхофер " и в Jogmo имат вяра, че са съумели дотолкоз, че хокеистите да не виждат микрочиповете на защитните кори по рамената си и да не могат да създадат разлика сред умната шайба и вулканизираното парче гума, което е част от ледения спорт повече от век. Най-трудно е било постигането на идентични динамични параметри с тези на истинските шайби - един и същи отскок от мантинелата, един и същи контакт със стиковете, едно и също поведение при плъзгането по леда. Но и това в последна сметка е реализирано, въпреки материалът да е друг.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР