Улиците на София няма да се мият по-често и през

...
Улиците на София няма да се мият по-често и през
Коментари Харесай

Улиците на София няма да се мият по-често

Улиците на София няма да се мият по-често и през идната година. Столичната община резервира кратността на машинното измиване с дюзи на 24 пъти годишно, или два пъти месечно. С маркуч те ще бъдат почиствани четири пъти годишно, както е заложено и през актуалната година. Разходите и приходите за непорочност в столицата бяха показани през вчерашния ден от зам.-кмета по екологията Йоана Христова. Макар че за поддържане на публичните пространства ще бъдат изхарчени близо 7 млн. лв. повече, те няма да отидат за по-често миене и метене, а за увеличение на почистената повърхност. Христова съобщи, че ще се обзет " всички улици, които е допустимо да се измият ".

От показаната план-сметка за 2020 година излиза наяве, че общината продължава наклонността към нарастване на разноските за почистване на града. Тази година растежът на средствата е с 5,4%, или близо 217,2 млн. лв.. Основната част от парите ще отидат точно за миене и метене на улици, тротоари, площади и за зимно разчистване. За зимата обаче не са планувани повече средства. Повишен е разходът за таксата, която се заплаща на Министерство на околната среда и водите за звук депониран боклук. Другата крупна сума от бюджета за непорочност - 67 млн. лв., ще отиде за събиране и превозване на сметта - т.е. към частните компании, които се занимават с тази активност. За идната година по това перо също е планувано нарастване с 4 млн. лв.. Такса боклук няма да бъде вдигана.

Общината продължава да работи по същия модел в сферата по чистотата, разяснява за ДУМА Альоша Даков, общински консултант от Българска социалистическа партия и зам.-председател на екокомисията към СОС. Той даде за образец община Пловдив, в която по проект улиците от разнообразни категории се мият от 5 до 2 пъти седмично, освен това от общинско дружество. " Така публичните средства остават в общината, а не се дават на частни компании ", съобщи Даков и напомни, че тази активност е тясно обвързвана с чистотата на въздуха. Той посочи и тезата на левицата, че в София също би трябвало да се сътвори общинско дружество, което да поеме активността по почистването.

ТЕЦ-ове на Ковачки ще получат 14 млн. лв. за изгаряне на столичната боклук

Обединението " БДТ Садината ", което включва две от обвързваните с Христо Ковачки топлоцентрали " Бобов дол " и " Топлофикация Сливен ", евентуално ще получи 14,8 млн. лв. в идващите 3 години за изгаряне на RDF горивото, останало от столичната боклук. Обединението е предложило допустимо най-високите цени от 60 лева за звук, стана ясно след отварянето на ценовите предложения в търга на Столичната община, заяви " Капитал ". Друга компания не е подала оферта за тази част от отпадъците.

Кандидатът за другата съществена част от генерирания RDF - циментовият цех " Холсим ", е изискал с 2 лева по-малко на звук, като и тук няма конкуренция. За идващите три години компанията ще получи от столичани 16,4 млн. лв.. Отделно за превозването на RDF ще бъдат дадени още 14 млн. лв..

Досега отпадъкът бе горен от циментовите фабрики " Девня цимент " и " Титан Златна Панега ". Те обаче не са го поискали още веднъж. От години общинските съветници от Българска социалистическа партия сигнализират, че към този момент никой не желае да гори RDF поради неприятното му качество от високата мокрота и негоримите примеси.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР