Улиците на американските градове днес са по-спокойни в сравнение с

...
Улиците на американските градове днес са по-спокойни в сравнение с
Коментари Харесай

Улиците на американските градове днес са по-спокойни

Улиците на американските градове през днешния ден са по-спокойни спрямо последните дни, когато избухнаха съпроводени с принуждение митинги против гибелта на чернокожия Джордж Флойд, умрял при полицейско задържане, предадоха Българска телеграфна агенция и Асошиейтед прес.

По-спокойната конюнктура през миналата нощ в Ню Йорк и други американски градове евентуално се дължи на по-ранния полицейски час и напъните на някои протестиращи за секване на вандалските дейности и грабежите.

Към тази заран арестите, осъществени откогато гибелта на Флойд на 25 май в Минеаполис провокира прояви на вандализъм, палежи и пукотевица из цяла Америка, надхвърляха 9000.

Съобщава се за общо минимум 12 жертви, въпреки че в доста от случаите събитията към гибелта им към момента се обясняват.

Хиляди се събраха в Лондон, с цел да стачкуват против гибелта на Джордж Флойд

Във Вашингтон, където управляващите подредиха на хората да опразнят улиците още преди залез слънце, хиляди стачкуващи се събраха нощес единствено на една пресечка от Белия дом. Това стана ден откакто полицията изтласка със мощ от парка "Лафайет " мирни протестиращи, с цел да може президентът Доналд Тръмп  Доналд Тръмп Доналд Тръмп - американски предприемач и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 година в нюйоркския да се снима с библия пред черква, отбелязва Асошиейтед прес. На входовете на парка бяха сложени загради.

"Снощи напряко не бях на себе си от неспокойствие ", сподели 40-годишната Джесика де Майо, която за пръв път е взела участие в митинг против гибелта на Флойд. "Да си тук е по-добре, в сравнение с да си стоиш у дома и да се чувстваш беззащитен ", добави тя.

Пасторите в църквата се молеха с стачкуващите и им раздаваха бутилки с вода. Множеството остана и след 19 ч., когато стартира полицейският час, пренебрегвайки предизвестията, че този път правоохранителните органи може да отвърнат с още по-голяма мощ. Хората обаче се държаха спокойно, отбелязва Асошиейтед прес. В един миг стачкуващите започнаха да освиркват един от тях, който се покатери по дирек на уличното осветяване и смъкна пътен знак. Разнесе се възклик: "Мирен митинг, кротичък митинг! "

Днес за мир и национално помиряване в Щатите моли и папа Франциск.

Президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп  Доналд Тръмп Доналд Тръмп - американски предприемач и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 година в нюйоркския прикани губернаторите да работят твърдо против насилието. Вчера той написа в Туитър, че "престъпници и неудачници " завладяват улиците на Ню Йорк. Днес помести нова обява в профила си в Туитър, която гласеше: "Закон и ред! "

Снощи в Ню Йорк хиляди хора останаха безпроблемно по улиците и след започването в 20 ч. на полицейския час, въпреки че към утринните часове на новия ден множеството улици бяха опразнени. В Манхатън още можеха да се видят изпочупени витрини след събитията от предходния ден.

Германия: Смъртта на Джордж Флойд ни шокира

Полицията в Ню Йорк счита, че с помощта на по-ранния полицейски час (снощи той стартира с три часа по-рано) е съумяла да си върне контрола над улицата. "По-ранният полицейски час в действителност оказа помощ на нашите чиновници да отстранят от кварталите хората, чието мястото не им е там ", съобщи пред Ен Би Си началникът на полицията в Ню Йорк Терънс Монахан.

Протестни шествия имаше още в Лос Анджелис, Маями, Сейнт Пол (Минесота), Колумбия (Южна Каролина) и Хюстън, където шефът на полицията отиде да беседва с мирните протестиращи и даже им даде обещание промени в полицията. "Бог ми е очевидец, смяната идва ", сподели Арт Асеведо. "И ще я създадем по верния метод ", добави той.

Над 20 000 души от Националната армия на Съединени американски щати са мобилизирани в 29 щата за справяне с насилието.

Във Филаделфия тази заран общинските управляващи отстраниха монумент на някогашния кмет Франк Рицо, който неведнъж ставаше обект на вандалски прояви. Рицо е бил кмет през 70-те години и по негово време полицията е упреквана в расизъм и свирепост.

Майката на 6-годишната щерка на Джордж Флойд, Джана, съобщи, че желае дребното момиче да знае, че светът е изгубил добър татко. "Искам всички да знаят, че ето това лишиха тези служители на реда ", сподели Рокси Уошингтън на конференция в Минеаполис, а до нея беше и щерка й. "Искам правдивост за него, тъй като той беше добър човек. Без значение кой какво си мисли, той беше добър човек ", добави тя.

Властите в Минесота проверяват дали от страна на полицията в Минеаполис има редовно дискриминиране на малцинствата.

Някои стачкуващи дефинираха бързо разрастващото се протестно придвижване като нужда след дългия лист с убийства, осъществени от полицията. "Имам възприятието, че това е някаква безкрайна поредност от хаштагове във връзка гибелта на чернокожи, и имам възприятието, че нашите политици не вършат нищо, с цел да има същинска смяна ", сподели 19-годишната Кристин Охензува, която участваше в кротичък митинг пред щатския Конгрес на Минесота в Сейнт Пол. "Всичко си има граници. И мисля, че сега сме очевидци точно на това, границите са преминати ", добави тя.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР