Улиците и търговските алеи на северозападния турски град Одрин са

...
Улиците и търговските алеи на северозападния турски град Одрин са
Коментари Харесай

В Одрин протестират с живи вериги след разрешението на българи да влизат без паспорт

Улиците и комерсиалните алеи на северозападния турски град Одрин са цялостни с гости от другата страна на границата, месец откакто влезе в действие правилник, допускащ на българските жители да влизат без паспорт. Това се споделя в репортаж на „ Дейли сабах “. Но многото клиенти за одринските търговци значи и голям брой рейсове по границата с Турция. А това докара до проблеми.

Родни екскурзианти блокираха с жива верига рейсове от южната ни съседка, лишили им преимущество за прекосяване през митница. Стигнало се до размахване на ножове и остри пререкания пред погледите на безучастни служители на реда и митничари от двете страни.

По думите на очевидци, макар молбите им към българските управляващи на границата, никой не е взел ограничения, още преди спречкването.

След като родните туристи създали жива верига, пасажер от турски рейс слязъл и ги заплашил с нож, описват още българите.

„ Тенденцията беше българските рейсове да бъдат отбивани настрана, защото турските рейсове транспортират гастарбайтери за Германия и вървяха в колона, паралелно един до различен. Всички наши рейсове бяха отбивани настрана. Агресивно беше държанието освен на водачите, само че и на пасажерите ”, описа участничка в обстановката на границата.

Известни като чести гости на Одрин, туристите и купувачите от България се насочат през границата съвсем всеки ден, с цел да задоволят доста от своите потребности и да се възползват от конкурентните цени и висококачествените артикули на Турция.

Пристиганията доближиха своя пик, откакто на 27 август в Държавен вестник бе оповестено разпореждане, съгласно което посетителите от България са получили позволение да посещават Турция с персоналните си карти. Регламентът наподобява е добавил нов подтик на Одрин, защото през уикенда идващите от България през граничните пунктове Капъкуле и Хамзабейли започнаха да надвишават 20 000 души, съобщи ръководителят на търговско-промишлената палата в града.

„ През уикенда оптималните ни стойности се колебаеха сред 12 000 и 16 000 души. Сега виждаме 20 000. Това има сериозен принос за стопанската система на града “, съобщи ръководителят на Търговско-промишлената камара на Одрин Реджеп Зипкюнкурт пред осведомителната организация „ Демирьорен “.

Тази цифра евентуално ще се усили още повече през идващите дни, добави той.

„ Защото нашите гранични пунктове са съществено препълнени. Имаме емигранти, които влизат и излизат. С облекчаването на пропускателния режим, което се чака през идващите дни, ще изпитаме доста нарастване на гостите от България “, означи той.

Зипкюнкурт сподели още, че с последния правилник с изключение на идващите от околните региони, набират скорост и идващите от Черноморския район и вътрешността на страната. „ Като цяло имаше входен маршрут от към 180 километра, в този момент това набъбна до 350-400 километра “, добави той.

Очаква се броят на българските туристи, идващи в Одрин на пазар, да се усили с най-малко 30% спрямо предходните години, сподели Зипкюнкурт. „ Заедно с влизанията с документи за идентичност броят на идващите български туристи ще надвиши 3 милиона до края на годината “.

Местният търговец Мехмет Демир също акцентира увеличението на подвижността в града.

„ През последните две-три седмици има доста хора, които идват от България с персонални карти “, сподели Демир и изрази упования за още по-голямо нарастване през идващите седмици.

Айсел Дурсун, българска гражданка от турски генезис, е влезнала в Турция с персонална карта дружно със брачна половинка си Хасан Дурсун.

„ Дойдохме доста комфортно. Призовавам българските жители да излязат и да дойдат. Тук всичко е доста качествено и на ниска цена “, споделя Дурсун пред организация „ Демирьорен “.

„ За нас е на ниска цена и комфортно. Тук си купуваме обувки, пазарим за къщата. Купуваме всичко “, сподели различен български жител, Мустафа Митков.

„ Това ни икономисва пари, в този момент е по-лесно да дойдеш в Турция “

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР