Улица от времето на Османската империя и керамичен водопровод от

...
Улица от времето на Османската империя и керамичен водопровод от
Коментари Харесай

Османска улица се показа при ремонта на Шишковата градинка

Улица от времето на Османската империя и керамичен тръбопровод от 19-и век се демонстрираха при ремонта на Шишковата градинка. Калдъръмът се намира на към 3 метра под равнището на сегашната градинка. Керамичният тръбопровод пък е на към половин метър над каменната улица.

Екип от Регионалния исторически музей във Варна след деликатно какво разравя багерът. Находките пък провокират интереса на варненци, които доближават загражденията, с цел да надникнат в изкопите.

Находките са скъпи ненапълно, разяснява пред Дарик основен помощник доктор Христо Кузов от Варненския археологически музей. Той разкри, че археолозите са очаквали по-ранни структури.

„ Повече от половин век се предполагаше от генерации варненски археолози, че тук минава крепостната стена на Одесос. Оказа се, че я няма. Явно структурата, за която са си мислили, че е крепостна стена, се оказа тази османска улица ”, изясни Кузов.

От друга страна разкриването на калдъръма не е по никакъв начин инцидентно. Навремето на това място е бил ситуиран един от най-колоритните варненски пазари. Ченгене пазар е бил едно от най-оживените места в града и не е имал кръгла форма.
Разкритата османска улица може отчасти да бъде експонирана, само че зависи от проектантите по какъв начин ще го включат в плана си, добави археологът. /dariknews.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР