Ул. “Южна“ в созополския кв. Буджака“ е разкопана от археолога

...
Ул. “Южна“ в созополския кв. Буджака“ е разкопана от археолога
Коментари Харесай

Археолог разкопа улица в топ квартал на Созопол, за да прави проучване. Десетки са блокирани

Ул. “Южна “ в созополския кв. „ Буджака “ е разкопана от археолога Димитър Недев и на процедура е непроходима от няколко дни. Живущите потърсиха Флагман.бг, с цел да дадат публичност на казуса.
Потърпевши са над 10 фамилии, включително и чужденци – от Италия, Нидерландия, Германия, Швейцария.
Сред тях има и тежко заболели – мъж с инсулт, който е прикрепен на легло. Пределно ясно е, че при тази обстановка кола за спешна помощ не може да стигне до дома му, а околните му се надяват всичко да е наред.
Проблемите им са почнали преди няколко дни, когато екип, управителен от археолога Димитър Недев без предизвестие е влезнал на ул. “Южна “ и разкопал цялото трасе, след което се отдръпнал и оставил улицата в дупки и тиня, недоволстват живущите.
„ Ние изградихме този път с наши средства. Вложили сме над 100 хил.лева, а в този момент е невероятно да стигнем до къщите си. Можеше да ни предупредят, да се предложи различно трасе, да се дадат периоди, в които ще приключи така наречен си изследване, а не да разкопае всичко и да изчезне “, споделиха през днешния ден хората от ул. “Южна “.
Те са безапелационни, че ще си търсят правата и ще подведат под отговорност виновниците за този безпорядък. На процедура улицата през днешния ден наподобява като сокак в забутано село, а не част от най-скъпия квартал на топ курорта на българското Черноморие.
При разкопките бил разкъсан и високоволтов кабел, който е оставил без зареждане зоната за известно време, спукана била и тръба на ВиК.
Живущите са подали сигнал до Община Созопол. Кметът Тихомир Янакиев изпрати тази заран комисия, която да огледа провалите по улицата. Тричленният екип беседва с живущите и ще изготви неотложно отчет.
Установи се, че Димитър Недев е правил разкопки като част от капиталов план, обвързван със зареждането на външен тръбопровод към частен парцел.
Новината, която обаче ще изправи косите на още най-малко 20-ина фамилии от „ Буджада “ е, че археолога няма да спре, а ще продължи надолу по ул. “Селена “ до основната ул. „ Виа Понтика “.
Основната й част е асфалтирана и инфраструктурно е в положително положение. Точките за археологичните интервенции към този момент са начертани и са в средата на самата улица, което значи, че този сектор също скоро ще стане непристъпен.
Флагман.бг се свърза с Димитър Недев, който удостовери, че е правил разкопките по частен капиталов план за ВиК инфраструктура. По думите му неговата работа свършвала с изследването и нямал никакъв ангажимент по възобновяване на настилката, нито пък по известяването на притежателите, че достъпът до парцелите им ще бъде усложнен за неопределен срок.
„ Нашата работата е обвързвана с археологическите наблюдения. Ангажиментът ни е да изпълним археологическо наблюдаване и да установим съществуване на археологически монументи. Такива в този сектор няма. Но ние нямаме ангажимент по възобновяване му. Както няма да имаме и за идната зона – от ул. „ Южна “ до „ Виа Понтика “. Там е наситено с доста инфраструктура. Тя предстои на разкопки. В момента умуваме по кое време да я почнем “, сподели Димитър Недев.
По думите му той и екипа му работили, според Закона за устройство на територията и Закона за културното завещание и нито му било работа, нито знаел кой би трябвало да възвърне пътя.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР