Украйна твърди, че руската противоракетна отбрана е унищожена в Крим, 2 бойни кораба са ударени

...
Украйна заяви, че нейните сили са атакували два руски патрулни
Коментари Харесай

Украйна заяви, че нейните сили са атакували два руски патрулни кораба, действащи в Черно море, и са унищожили сложна система за противоракетна отбрана земя-въздух "Триумф" в Русия- окупираха Крим, като военни анализатори описаха загубата на такова оборудване като „тактически провали“ на Русия.

Атаките, съобщени в четвъртък, последваха ден след като Киев заяви, че е извършил ракетен удар, който сериозно е повредил руска подводница и военноморски десантен кораб, които са били в ремонт в корабостроителница в кримското пристанище Севастопол, дом на руската Черна Морски флот.

В публикация в приложението за съобщения Telegram в четвъртък украинските военни казаха, че са ударили два руски патрулни кораба в югозападен регион на Черно море, причинявайки „известни щети“ при сутрешна атака.

„[Сергей] Котов беше ударен“, каза служителят на военното разузнаване Андрий Юсов пред агенция Ройтерс, споделяйки зърнисто видео, разпространено онлайн от министър от украинското правителство, което изглежда показва морски дронове, атакуващи кораб в морето.

>

Руското министерство на отбраната потвърди атака срещу кораба "Сергей Котов" в сутрешно изявление, но каза, че атаката, включваща пет морски дрона, е била отблъсната. Не се споменава за щети.

Украинската армия също каза, че е ударила руска система за противовъздушна отбрана при атака на далечни разстояния в ранните часове на четвъртък близо до град Евпатория в западната част на Крим.

Украинският президент Володимир Зеленски обърна специално внимание на атаката в Крим във вечерното си послание към нацията в четвъртък.

„Благодаря ви за днешния триумф – унищожаването на системата за противовъздушна отбрана на окупаторите на земята на нашия Крим. Това е много значимо постижение. Много добре!" каза той.

„Целият състав на Службата за сигурност на Украйна и нашите ВМС трябва да бъдат специално похвалени за това.“

Източник от украинското разузнаване каза, че въздушните бойни дронове първи са извадили от строя руската система за противовъздушна отбрана, като са атакували нейния радар и антена и че две крилати ракети "Нептун" са били изстреляни и са унищожили пусковите установки на отбранителната система.

Кадри, разпространени в социалните медии, показват мощни експлозии и кълбо дим, издигащо се в нощното небе, осветено от пламъци. Ройтерс не успя да потвърди видеото.

Руското министерство на отбраната съобщи, че неговата противовъздушна отбрана е свалила 11 дрона през нощта над полуострова и не споменава щети.

Базираният във Вашингтон мозъчен тръст, Институтът за изследване на войната (ISW), заяви в четвъртък, че докладваното унищожаване на руската ракетна система земя-въздух С-400 „Триумф“, базирана в Крим през „специална операция“ сочи сериозни проблеми в защитата на Русия на окупирания полуостров.

„Ударът предполага, че руските сили не са били подготвени да прихванат ракети със системата или не са могли да го направят“, каза ISW.

Според ISW украинските сили са ударили руска система за противовъздушна отбрана С-400 близо до Оленовка, Крим, в края на август.

Вторият украински удар по значителна руска система за противовъздушна отбрана през последните седмици показва, че подобни тактически провали може да отразяват по-широк системен проблем с руската противовъздушна отбрана в окупирания Крим“, каза мозъчният тръст.

Докладваното местоположение на атаката срещу руския флот в Черно море също би означавало, че Украйна е увеличила способността си да поразява руски цели далеч от бреговата линия.

Докато контранастъплението на Киев на юг и изток беше забавено от минни полета и руски отбранителни линии, украинските сили ескалираха атаките в Черноморския регион, където Русия налага де факто блокада на износа на Украйна по море.

Украйна разчита все повече на морски дронове, за да атакува руски цели, като в началото на миналия месец удари десантния кораб „Оленегорски Горняк“ близо до руската военноморска база в Новоросийск, както и руски танкер за гориво.

Украйна продължава да натиска с изтощителната си контраофанзива с ожесточени битки, докладвани в много части на фронтовата линия, но без значителни пробиви в тримесечната кампания.

 

ИНТЕРАКТИВНО-КОЙ КОНТРОЛИРА КАКВО В ЮЖНА УКРАЙНА-1694614168

ИНТЕРАКТИВНО-КОЙ КОНТРОЛИ КАКВО В ИЗТОЧНА УКРАЙНА -1694614161

Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР