Украйна задържа жена за предполагаем заговор за нападение срещу Зеленски

...
Службата за сигурност на Украйна (SBU) съобщи, че е задържала
Коментари Харесай

Службата за сигурност на Украйна (SBU) съобщи, че е задържала жена, обвинена в подпомагане на Русия да планира нападение срещу президента Володимир Зеленски по време на посещение в засегнат от наводнение регион.

СБУ в понеделник каза, че арестуваната жена е събирала разузнавателна информация, за да се опита да разбере маршрута на Зеленски преди пътуването до Николаев в Южна Украйна.

Той публикува замъглено изображение на жената, задържана от маскирани служители в кухня, както и някои телефонни съобщения и ръкописни бележки за военна дейност.

Украйна редовно обвинява жителите, които подкрепят Русия, че предават информация, за да помогнат на руската армия. Зеленски каза в услугата за съобщения Telegram в понеделник, че ръководителят на СБУ го е информирал за „борбата срещу предателите“.


Зеленски посети Николаев през юни, след като беше засегнат от наводнение, причинено от пробив на язовир Каховка, и през юли след обстрел.

СБУ каза, че Украйна е знаела за заговора предварително и е въвела допълнителни мерки за сигурност по време на посещението на Зеленски.

Твърди се, че заподозреният е помагал на Русия да подготви „мащабен въздушен удар по района на Николаев“. Твърди се, че е търсела данни за местоположението на системи за електронна борба и складове с боеприпаси.

SBU каза, че нейните служители продължават да наблюдават заподозрената, за да получат повече информация за нейните руски служители и нейните задачи.

Полицаи след това хванаха жената „на местопрестъплението“, докато се опитваше да предаде разузнавателни данни на руските тайни служби, каза SBU.

В него се казва, че жената живее в малкия николаевски град Очаков и преди е работила в магазин във военна база там.

Твърди се, че е снимала места и се е опитала да получи информация от лични контакти в района. Тя може да бъде обвинена в неразрешено разпространение на информация за движението на оръжия и войски. Ако бъде осъдена, тя може да излежи до 12 години затвор.

През май Кремъл обвини Украйна в опит за нападение с дрон срещу Кремъл с цел убийството на президента Владимир Путин, а руски официални лица предупредиха за правото си на отмъщение. Украински официални лица отрекоха да са атакували Путин.

Източник: Информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР