Украйна се съгласи с другите участници в процеса на преговори

...
Украйна се съгласи с другите участници в процеса на преговори
Коментари Харесай

Украйна се съгласи на формулата на Щайнмайер

Украйна се съгласи с другите участници в процеса на договаряния за разрешаване на спора в Донбас по " формулата на Щайнмайер ", само че остава тя да бъде включена в новия закон за специфичния статут на района. Това разгласи във вторник президентът на Украйна Владимир Зеленски на брифинг.

Украинският водач означи, че Киев координира текста на " формулата на Щайнмайер " с участниците в процеса на договаряния за разрешаване на спора, заяви ТАСС.

Зеленски добави, че подобен закон ще бъде признат от Народното събрание преди края на годината след разискване с обществеността. " Законът за специфичния статут на Донбас е годен до 31 декември. Ще има нов закон, който ще бъде създаден от Народното събрание в тясно съдействие и след публично разискване ", сподели той.

Зеленски изясни, че " формулата " допуска провеждането през април на избори в Донбас и Луганск съгласно украинските закони (за тогава са планувани локални избори в цяла Украйна - бел.ред). Ако ОССЕ установи, че те са били извършени съгласно нейните стандарти, тогава законът за специфичния статут на Донбас ще влезе в действие.

В взаимно изказване водачите на Луганската и Донецката национална република оповестиха, че подписването на " формулата на Щайнмайер " би трябвало да се преглежда като признание на правото на народа на Донбас самичък да дефинира ориста си. " Ние сами ще решаваме на какъв език да приказваме, каква да бъде нашата стопанска система, каква форма да има нашата правосъдна система, по какъв начин ще пази нашите жители националната милиция и по какъв начин ще се интегрираме с Русия ", се споделя още в изказването.

Стотици украинци се събраха във вторник вечерта на Площада на независимостта, с цел да стачкуват против приемането от Украйна на " формулата на Щайнмайер " за специфичния статут на Донбас. Хората излязоха с националните жълто-сини флагове и с знамена на кримско-татарския народ, заяви организация " Укринформ ". Сред стачкуващите имаше и депутати, най-вече от партията на експрезидента Петро Порошенко " Европейска взаимност ".

Участниците в акцията разясниха, че са се събрали непринудено, откакто са разбрали, че страната им се е съгласила с " формулата на Щайнмайер ". Съобщава се, че на митинга са пристигнали и младежи със " спортна осанка ", които съгласно доста от присъстващите са провокатори.

Пред администрацията на президента Зеленски на друга акция са събраха хора, които скандираха " Не на капитулацията ". Лидерът на организацията " Национален корпус " Андрей Белецки съобщи, че се обмисля основаването на Щаб за опозиция против капитулацията. Към среднощ протестиращите са почнали да се разотиват.

Съобщава се за митинги и в Лвов, Харков и Мариупол.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР