Украйна се надява да подпише през юни сделка за закупуването

...
Украйна се надява да подпише през юни сделка за закупуването
Коментари Харесай

Украйна се надява да подпише сделка за атомните реактори с България през юни

Украйна се надява да подпише през юни договорка за закупуването на два нуклеарни реактора от България, сподели ръководителят на нуклеарната компания " Енергоатом " пред " Ройтерс ".

Киев се нуждае от спомагателна мощ, с цел да компенсира загубата от намиращата се под съветски надзор АЕЦ " Запорожие ", която има шест реактора и е най-голямата в Европа.

Новите реактори ще бъдат сложени в атомната електроцентрала в Хмелницки, Западна Украйна, и ще бъдат оборудвани с проектирано от Русия съоръжение, което Киев желае да внесе от България, сподели Петро Котин в изявление.

Русия получи надзор над централата в Запорожие, като по-късно шестте й атомни реактора бяха спрени и към този момент не работят.

" Преговорите сред държавните управления на Украйна и България не престават... и мисля, че някъде през юни ще имаме резултат от сключването на контракти с България за закупуване на това съоръжение ", сподели Котин в изявлението, извършено късно в четвъртък.

" Поставих (задача) пред нашата строителна организация и АЕЦ " Хмелницки " тя да бъде подготвена за инсталиране до юни ", сподели той, имайки поради първия от двата реактора, които ще бъдат подготвени за инсталиране незабавно.

Той сподели, че в случай че бъде доставен в точния момент и напълно, " Енергоатом " ще бъде подготвена да стартира пускови работи по новия реактор след две-три години, интервал, който е нужен и за производството на турбината за блока. " Енергоатом " е в предварителни договаряния с " Дженерал електрик " за създаване на турбината, сподели той.

Вторият реактор ще бъде конфигуриран по-късно и Котин не уточни времева рамка.

Той сподели, че преди този момент България е декларирала цена 600 милиона $ за двата реактора, само че по-късно е оповестила, че има предпочитание да усили цената на оборудването, което с изключение на България може да се купи единствено от Русия.

" От българска страна има непрекъснато предпочитание да реализират по-големи изгоди за себе си от тези 600 милиона $ и колкото повече време минава, толкоз по-високи цени огласяват, само че ние към момента сме фокусирани върху цената от 600 милиона $ ", сподели Котин.

Двата реактора бяха поръчани и платени от България за бъдещото строителство на АЕЦ " Белене ". През юни 2023 година Народното събрание упълномощи министъра на енергетиката да договаря с Украйна за продажбата на реакторите. В решението се споделя, че продажната цена не може да бъде по-ниска от тази, която България е платила за оборудването - близо 1.2 милиарда лв..

Той сподели, че " Енергоатом " има намерение да построи още два реактора в Хмелницки въз основата на американския реактор AP-1000 и че компанията ще стартира бетонирането на двата нови блока при започване на април.

След загубата на Запорожие Украйна разчита на нуклеарна сила от три работещи централи в страната с общо девет реактора, в това число два реактора, които сега работят в централата в Хмелницки.

Котин сподели, че Украйна не се е отказала от проектите си да рестартира Запорожката електроцентрала един ден и че за разлика от Русия, тя ще бъде в положение и ще знае по какъв начин да върне електроцентралата в употреба.

" Те (Русия) към момента споделят, че ще рестартират централата, само че механически не могат да я пуснат, тъй като няма електрически линии, няма вода и няма личен състав ", сподели Котин, добавяйки, че Москва не желае да си го признае.

Според него " Енергоатом ", която е запазила личния състав, ръководещ АЕЦ " Запорожие ", ще бъде подготвен да рестартира централата след нейното " деокупиране " и че към този момент има подготвени специфични екипи за това.

След като язовир " Каховка " беше взривен през лятото, централата загуби непрекъснат приток на вода от река Днепър, нужен за изстудяване на енергоблоковете, и разполага единствено с дребен ресурс вода в езеро покрай оборудването.

Котин сподели, че при сегашните условия единствено един реактор може да работи не повече от един месец и по-късно би трябвало да бъде изключен заради липса на вода за охладителната му система.

Той означи, че за рестартиране на Запорожката АЕЦ или разрушеният язовир " Каховка " би трябвало да бъде възобновен, или би трябвало да бъдат построени помпи за водоснабдяване от Днепър.

" Това ще отнеме към две години, само че това са главните скъпи ограничения. През това време ще бъде допустимо да се ревизират всички системи и в случай че няма бойкот, всички други системи ще бъдат подготвени за пускане. "
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР