Украйна съобщи днес за повишаване на радиоактивността заради горски пожар

...
Украйна съобщи днес за повишаване на радиоактивността заради горски пожар
Коментари Харесай

Повишено ниво на радиация заради пожар край Чернобил

Украйна заяви през днешния ден за повишение на радиоактивността поради горски пожар в Чернобилската неразрешена зона, съобщи Франс прес.

" Имаме неприятни вести: равнището на радиация е над естественото в центъра на пожара ", написа във " Facebook " ръководителят на службата за екоинспекция Егор Фирсов.

Фирсов разгласява и видео с гайгеров брояч, показващ радиоактивност, която е 16 пъти над нормата.



Пожарът е обхванал над 100 хектара в горския имот, намиращ се до атомната електроцентрала, където през 1986 година стана най-тежката нуклеарна повреда в историята.

" За страдание, взимаме ограничения, едвам когато бедата към този момент се е случила. Проблемите с паленето на треви от недобросъвестни жители напролет и есента са непрекъснати. В същото време санкцията за това нарушаване към момента е единствено 175 гривни (около 6 евро). Така всяка година сме очевидци на една и съща панорама - горящи полета, гори и треви във всички краища на страната ", добави Егор Фирсов.

В потушаването на пламъците се употребява и авиация. До момента над пламналата гора са хвърлени над 64 тона вода. С огъня се борят над 140 пожарникари, изпратени са и вертолети Ми-8, както и самолети Ан-32П.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР