Украйна нанесе днес удари по руски петролни рафинерии във втори

...
Украйна нанесе днес удари по руски петролни рафинерии във втори
Коментари Харесай

Украински дронове поразиха руски петролни рафинерии във втори пореден ден на атаки

Украйна нанесе през днешния ден удари по съветски петролни рафинерии във втори следващ ден на интензивни офанзиви с дронове, причинявайки пожар в най-голямата рафинерия на " Роснефт " при едно от най-сериозните набези против съветския енергиен бранш през последните месеци, предадоха Ройтерс и Българска телеграфна агенция.

Цените на петрола се покачиха с 2 % частично заради опасения за спиране на доставките след офанзивите, които съгласно президента Владимир Путин са опит да бъде смутено произвеждането на президентските избори в Русия тази седмица.

Русия и Украйна употребяват дронове за нанасяне на удари по сериозна инфраструктура, военни обекти и концентриране на войски в продължаващата повече от две години война, като през последните месеци Киев ускори офанзивите против съветски рафинерии и енергийни уреди, показва Ройтерс.

Ден откакто нанесоха съществени вреди на рафинерия на " Лукойл " в Нижни Новгород, украински дронове нападнаха рафинерии в Ростовска и Рязанска области, оповестиха представители на районните управляващи.

В Рязан, на 180 километра от Москва, нахлуване с дрон е провокирало пожар в рафинерия на " Роснефт ", която е седмата по величина в Русия, като има първични данни за потърпевши, заяви губернаторът Павел Малков. По-късно той сподели, че пожарът е сподавен.

Двама източници, осведомени със обстановката, оповестиха за Ройтерс, че рафинерията е била принудена да спре две първоначални съоръжения за пречистване на нефт. От " Роснефт " към този момент не са дали отговор на запитванията за коментар.

В Ростов няма потърпевши, само че рафинерията в Новошахтинск е принудена да спре производството, заяви регионалният шеф Василий Голубев. По-късно два източника оповестиха за Ройтерс, че работата в рафинерията е обновена.

Украински източник съобщи пред Ройтерс, че офанзивите с дронове са осъществени от Службата за сигурност на Украйна (ССУ). " Системно прилагаме подробна, изчислена тактика за понижаване на икономическия капацитет на Русия ", сподели източникът.

Украинските въоръжени сили също по този начин са направили нощни офанзиви с дронове против съветска военновъздушна база в Бутурлиновка и военно летище във Воронежка област, добави източникът от ССУ.

Ударите по петролните рафинерии, основен източник на доходи за Русия, има риск да понижат производството на бензин и дизелово гориво в страната и да покачат цените.

Руският президент Владимир Путин упрекна през днешния ден Киев, че посредством нападенията си се пробва да се намеси в президентските избори на 15-17 март.

" Основната цел, не се колебая в това, е, в случай че не да се провалят президентските избори в Русия, то най-малко по някакъв метод да се попречи на естествения развой на изложение на волята на жителите ", съобщи Путин в обстойно изявление пред съветската държавна осведомителна организация РИА и държавната телевизия " Россия-1 ".

Путин, който стартира пълномащабна инвазия в Украйна преди две години, съвсем несъмнено ще завоюва вота, отбелязва Ройтерс.

РИА Новости заяви, че четири украински дрона са атакували рано тази заран рафинерията в Рязан, което е довело до пожар на повърхност от 175 квадратни метра.

Видеоматериал, забелязан от Ройтерс, демонстрира черен пушек над рафинерията, която съгласно източници от промишлеността преработва към 12,7 млн. метрични тона нефт годишно, или 4,6 % от общото количество в Русия.

Според източниците на рафинерията се падат към 6,4 % от производството на бензин в Русия, 4,1 % от дизеловото гориво, 7,7 % от мазута и 8 % от авиационното гориво. Пълните данни за съветското произвеждане към този момент не се разгласяват, показва Ройтерс.

Руските медии оповестиха, че през днешния ден в продължение на няколко часа над територията на Русия са били унищожени към 60 безпилотни летателни апарата.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР