Украйна може да екстрадира заподозрени във военни престъпления руски граждани

...
Украйна може да екстрадира заподозрени във военни престъпления руски граждани
Коментари Харесай

Киев ще може да екстрадира руснаци за изправяне пред Международния наказателен съд

Украйна може да екстрадира обвинени във военни закононарушения съветски жители за изправяне пред Международния углавен съд (МНС) в Хага, макар че Москва не е страна членка, сподели основният прокурор на съда Карим Хан, представен от Франс прес и Българска телеграфна агенция.

Възможно е съветски жители да бъдат съдени пред МНС, в случай че процесът им не може да се организира в Украйна по юридически аргументи, сподели Хан.

Русия, която стартира нашествието си в Украйна на 24 февруари, не е страна членка на МНС, основан през 2002 година, с цел да съди упрекнатите в най-тежките закононарушения съгласно интернационалното право като военни закононарушения, закононарушения против човечеството и геноцид.

МНС стартира лично следствие на закононарушения в Украйна скоро след началото на нашествието на Русия, само че съобщи, че държи Украйна сама да изправи обвинените пред правораздаването, в случай че е допустимо.

Хан не сподели по кое време МНС чака да повдигне първите си обвинявания, като добави, че ще изчака, до момента в който " има задоволително доказателства ". „ Продължаваме напред, съсредоточени, само че ще направя известия в точното време “, сподели той.

Украинското правораздаване към този момент е осъдило 10 души за закононарушения, осъществени по време на съветската инвазия, сподели украинският основен прокурор Андрий Костин на взаимна конференция с Хан в Хага. Украинският основен обвинител добави, че службата му е почнала наказателно следствие, обвързвано с съветските ракетни офанзиви против Киев и други украински градове тази седмица, съобщи Ройтерс.

Костин дефинира ракетните набези от понеделник насам като " типичен образец за гнет " от страна на Русия. Той сподели, че вследствие на повече от 112 съветски ракетни удара са били убити 17 души, а 93 - ранени.

Украйна до момента е открила 186 хипотетични военни закононарушения осъществени от съветските сили, добави Костин и означи, че малко на брой от причинителите им са арестувани. Мащабът на закононарушенията е сериозен, уточни украинският основен прокурор в Хага и изброи случаи на изтезания, убийства, изнасилвания и насилствени изселвания.

Костин сподели, че по 45 от случаите следствието е завършило и обвиняванията са импортирани в съда. " Всеки ракетен удар, всеки гърмеж, всеки удар против цивилни цели - всичко бива документирано ", заключи украинският основен прокурор.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР