Украйна превзема Клишчиевка, второто източно село за три дни

...
Украйна каза, че си е върнала източното село Клишчиевка, което
Коментари Харесай

Украйна каза, че си е върнала източното село Клишчиевка, което би било втората значителна победа на Украйна за три дни в нейната продължила месеци контранастъпление срещу руската армия.

Селото се намира на по-високо място на около 9 км (6 мили) южно от Бахмут и е сцена на интензивни боеве от седмици.

„Днес бих искал специално да похваля войниците, които стъпка по стъпка връщат на Украйна това, което й принадлежи, а именно в района на Бахмут“, каза президентът на Украйна Володимир Зеленски в нощното си видеообръщение към нацията в неделя.

Пробивът в Клишчиевка идва дни след като Киев заяви, че е поел контрол над малкото близко село Андриевка и докато Зеленски се подготвя за второто си военно посещение в Съединените щати, ключов съюзник.

Зеленски каза, че Киев „подготвя нови отбранителни решения за Украйна“ и че „ПВО и артилерията са приоритет“, без да предоставя подробности. Тя започна своето контранастъпление, за да прочисти руските войски от своята територия през юни.

Олександър Сирски, командир на сухопътните сили на Украйна, който също оперативно контролира контраофанзивата, публикува видео на украински войски, показващи синьо-жълтото национално знаме върху разрушени сгради със звуци от битка на заден план.

„Клишчиевка беше прочистена от руснаците“, каза в социалните медии Сърски, който често е посещавал фронтовата линия на Бахмут, за да изработи стратегия и да повиши морала на войските.

Клишчиевка беше дом на около 400 души, преди Москва да започне пълномащабната си инвазия през февруари 2022 г., и беше превзета от руските войски през януари тази година.

От Москва няма информация за нейните позиции в района. По-рано тя отрече съобщенията, че нейните войски са били изтласкани от Андриевка.

Иля Евлаш, говорител на украинските войски на изток, каза, че контролът над Клишчиевка може да помогне на украинската армия да обкръжи Бахмут, превзет от Русия през май след една от най-дългите и кръвопролитни битки във войната.


Йевлаш каза, че битката е нанесла „мощни щети“ на руските въздушнодесантни части, батальона „Ахмат“ на чеченския лидер Рамзан Кадиров, Storm-Z, съставен от руски престъпници, военното разузнаване на руския Генерален щаб и мотострелковите части.

„Сега получихме плацдарм, който в бъдеще ще ни позволи да продължим да развиваме настъпателни действия и да освободим земята си от окупаторите“, каза той в телевизионно изявление.

Анализаторите казаха, че превземането на двете села е важен пробив.

„Освобождаването на Клишчиевка, както и продължаващите украински тактически успехи северозападно от Бахмут са придобивки от стратегическо значение, защото позволяват на украинските сили да фиксират значителна част от руски въздушнодесантни елементи в района на Бахмут“, Институтът за изследване of War (ISW), мозъчен тръст, базиран във Вашингтон, пише в ежедневната си актуализация за битките.

„Постоянен“ напредък

Последните новини от Киев дойдоха, когато най-високопоставеният военен офицер на САЩ се опита да смекчи надеждите за бързо напредване в контранастъплението.

Генерал Марк Мили, председател на Съвета на началник-щабовете, каза, че макар усилията да са били „по-бавни, отколкото планиращите са очаквали“, те са били „стабилни“.

Той отхвърли предположенията на някои, че офанзивата се е провалила, като аргументира, че Украйна има „оставаща много бойна мощ. Украинците не са отработена сила”.

Въпреки това той предупреди: „Ще отнеме значително време, за да изгоним всичките 200 000 или повече руски войници от окупираната от Русия Украйна. Това е много висока летва. Ще отнеме много време, за да го направим.“

Ръководителят на НАТО Йенс Столтенберг също предупреди, че няма да има бърз край на конфликта, в интервю, публикувано в неделя.

„Повечето войни продължават по-дълго от очакваното, когато започнат за първи път“, каза Столтенберг пред германската медийна група Funke.

„Затова трябва да се подготвим за дълга война в Украйна“, дори ако всички желаят бърз мир.


Киев също започна да отблъсква силите на Москва на юг, след като натрупа западни оръжия и нае повече войници за своите щурмови батальони.

Актуализациите на разузнаването от САЩ и Обединеното кралство предполагат, че е имало по-голям напредък на южния фронт, като ISW казва, че украинските сили вероятно са „направили значителен тактически пробив“ по участък от южната фронтова линия.

Министерството на отбраната на Обединеното кралство междувременно заяви, че руските сили подсилват вторичната си отбранителна линия около окупирания град Токмак, на около 16 км (10 мили) зад южната фронтова линия, на фона на „нарастващата загриженост на Русия относно украинските тактически прониквания на първата главна отбранителна линия на север”.

Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР