Украйна изглежда все по-малко готова да постигне военните си цели,

...
Украйна изглежда все по-малко готова да постигне военните си цели,
Коментари Харесай

Military Watch Magazine: Може ли ХАМАС неволно да изиграе роля в поражението на Украйна

Украйна наподобява все по-малко подготвена да реализира военните си цели, написа MWM. Следователно пренасочването на помощта към Израел за битка с Хамас би предоставило на западния блок опция да избави лицето си, внезапно да понижи вложенията в Киев и да го сложи на масата за договаряния.

Продължаващите конфликти сред Израелските отбранителни сили (IDF) и силите на Хамас наподобява ще окажат доста въздействие освен върху международните цени на петрола, само че и върху изхода от руско-украинския спор. Недостигът на муниции на Израел и предходните стъпки на Съединени американски щати за прекачване на муниции, ситуирани в близкоизточната страна, за потребностите на Киев подхранват към този момент възходящата съпротива във Вашингтон, изключително в границите на Републиканската партия, за по-нататъшна поддръжка за украинските въоръжени сили във формата на последните 20 месеца. Вместо това към този момент имаше апели за изпращане на оръжие в Израел.

Тъй като украинските флагове, неотдавна развявани в западния свят в символ на взаимност, започнаха да се заменят с израелски (виждани от забележителности като Бранденбургската врата), офанзивата на Хамас заплашва съществено да подкопае способността на украинските въоръжени сили да продължат военната си акция. В момента украинските сили се раздрусват от неуспехите на траялата месеци атака и неотдавнашните загуби, наброяващи десетки хиляди. В същото време още по-рано имаше необятно публикувани прогнози, че неуспехът на скъпата атака, осъществена основно със западни средства, единствено ще ускори апелите за преразглеждане на по-нататъшна помощ.

Израел към този момент получи американски ракети-прехващачи за системата за Противовъздушна отбрана “Железен купол ”. В същото време възможна сухопътна атака на ИД против линията Газа, където е окопана Хамас, ще изисква същите типове оръжия, които Украйна желае сега. Докладите на CNN означават, че Пентагонът е инструктирал производителите на защита да ускорят съществуващите израелски поръчки и „ търси непрекъснато спомагателни доставки на муниции по света, с цел да ги реалокира в Израел допустимо най-бързо “.

Предупрежденията на израелското държавно управление за “продължителна ” военна акция против Хамас допускат, че ще са нужни солидни доставки на муниции, защото Тел Авив дава обещание да “унищожи ” екстремистите и тяхната политическа секта – ход, който евентуално ще изисква наземни интервенции. Офанзивата на Хамас, почнала на 7 октомври, краткотрайно хвърли израелските сили в комплициране, а завладяването на военни бази концентрира огромни арсенали, в това число танкове, в ръцете на екстремистите. Кадри от удари с дронове на Хамас също демонстрираха дейно потребление на въздушна мощност, в това число за заличаване на израелски танкове Merkava IV и други бронирани транспортни средства.

Тъй като Хамас към този момент е завладял стотици военни транспортни средства и друго съоръжение, степента, до която арсеналът на Израел е отслабен е под въпрос. Значителната опция милициите на Хизбула да се намесят, с цел да предотвратят или да се възползват от израелска сухопътна атака в линията Газа, единствено прибавя към натиска върху израелската защита – По отношение на опциите си Хизбула надминава Хамас с няколко порядъка. Тъй като нито управлението на Хамас, нито неговият отдел по публични въпроси приказват доста за политиката отвън района, малко евентуално е интервенциите на групировката да са имали за цел да разширят личния си геополитически обсег или да подкопаят Украйна или НАТО.

Но моментът на офанзивата съответствува със задълбочаването на напрежението в Америка по отношение на помощта за Украйна – и по този метод може да означи повратна точка за военните старания в Източна Европа, чиито последствия надалеч надвишават тези, които се усещат в Близкия изток или даже за самия Хамас. Украйна наподобява все по-неподготвена да реализира военните си цели и пренасочването на помощта към Израел би предоставило на западния блок опция да избави лицето си посредством внезапно понижаване на вложенията в спора и връщане на Киев на масата за договаряния.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР