Украйна издирва българи, били се като наемници за частното формирование

...
Украйна издирва българи, били се като наемници за частното формирование
Коментари Харесай

Украйна издирва българи, били се за “Вагнер“

Украйна търси българи, били се като наемници за частното формирование " Вагнер " на страната на Русия, съобщи " България Днес ". Това излиза наяве от правосъден акт в украинската деловодна система. 
Прочетете още
Поне трима нашенци, са обвинени. Те ползвали са подправени имена. 

Грози ги от 10 до 15 година или пожизнен затвор със или без конфискация на имущество.

Няколко служби се заемат да нищят закононарушения, осъществени във краткотрайно окупираните територии в Донецка и Луганска област и в изискванията на въоръжен спор. Това са Главното следствено ръководство на Службата за сигурност на Украйна, Главната прокуратура, Службата за външно разузнаване на Украйна, Главното разследващо ръководство на Министерството на защитата и други

Те откриват най-малко трима българи, които по данните им са се сражавали като наемници, употребили са подправени имена. Единият от тях е роден към 1986 година Българите нарушават интернационалната Конвенция за битка с набирането, потреблението, финансирането и образованието на наемници, призната от Общото заседание на Организация на обединените нации, като вземат участие във въоръжения спор против Украйна като част от нередовните въоръжени формирования на Руската федерация. Това докара до гибелта на хора, показват разследващите служби на Украйна. По техни данни нашенците са работили още от 2014 година за смяна на границите на територията на страната.

Българите са хванати по фотоси и клипове в интернет. На тях те са във военна униформа, с оръжие в ръце, наоколо до военна техника, в регион, приет за украинска територия. Открити са и други доказателства в информационни канали, разкриват проверяващите.

Те получават достъп до движимости и документи, информация и информационни сесии на нашенците, като данните се имат от мобилните оператори. По този мотив са назначени три претенции за определяне на дейности като основаване и обзор на сметки, сметки, персонални страници, профили и местни групи в мрежата.

Прегледана е информация на двама от обвинените, до момента в който се намират на територията на Донецка и Луганска област. Изпратени са повече от 30 претенции за събиране на друга информация от териториалните служби в Украйна и се ревизира дали против сънародниците ни не са заведени и други досъдебни производства.

Според локалния Наказателен кодекс нашенците са подпукани за присъединяване като наемници, за което ги грозят от 5 до 10 година затвор. Другото им обвиняване е за посягане върху териториалната целокупност и цялост на Украйна, като при съществуване на жертви са застрашени от 10 до 15 година или пожизнен затвор със или без конфискация на имущество. Третото обвиняване е за присъединяване в противозаконни паравоенни или въоръжени формирования, за което се плануват от 10 до 15 година решетки.

Разследването е от август 2020 година Дознателите се молят на съда да удължи периода, който изтича. Те се съгласяват, тъй като по думите им е нужно да се извършат още доста процесуално-следствени дейности. Сред тях са цялостно определяне на българите, които вземат участие във въоръжения спор против Украйна като част от въоръжените формирования на Руската федерация във краткотрайно окупираните територии на Донец и Луганск, както и разбор на връзката им. Трябва и да се открият и разпитат хората, които са осведомени с присъединяване на българите в спора.

Една от значимите задания е да се направи съдебно-фотопортретна експертиза, която да разпознае и потвърди самоличността на обвинените по фотоси и видеозаписи в интернет. За задачата е належащо украинските проверяващи да получат краткотраен достъп до телефоните на лица, участващи в манифестации и референдуми. Идеята е локалните магистрати да приложат получените улики като доказателства към настояването за интернационална правна помощ до България.

От правосъдния акт не излиза наяве дали такава е изпратена до родните управляващи и дали те са я почели.

" До мен не е достигала информация, че българи се бият на страната на Русия ", сподели пред вестника Иван Калчев-Глиги, потърсен за коментар. Той на няколко пъти отива като доброволец на фронта от страната на Украйна. По думите му няма по какъв начин и на практика да разбере дали се бие против свои сънародници, тъй като враговете са от двете страни на барикадите.

Стотина са в частни армии

Около 100 български командоси работят за непознати частни армии, само че нито един от тях не е в съветската " Вагнер ". Това разкрива неотдавна спецкомандос от Специалните сили към Българската войска. Той се кълне, че не знае българи да служат във формированието на Пригожин. Смята, че не ги устройва ниското възнаграждение, неосигуряването и това, че не са ценени като персони и експерти.

Според осведомени наемниците във " Вагнер " прибират приблизително по $3400 заплата на месец. Към тях няма съвсем никакви условия, наложително е единствено да могат да носят оръжие и да стрелят.

Преди месец родните управляващи закопчават 12 души за експорт на оръжия към " Вагнер ", петима от които стават обвинени. Смята се, че са изкарали към 4 млн. лева посредством пловдивска компания, търгувала със артикули с двойна приложимост като бинокли, оптика и радиостанции.

През пролетта се появява информация, че войник от частната военна компания " Вагнер " е арестуван в България при опит за нелегално прекосяване на границата. Това е Сергей Горшенин, който се е бил за Пригожин в интервала 2018-2022 г.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР