Украйна и САЩ смятат да възобновят действията на споразумението по

...
Украйна и САЩ смятат да възобновят действията на споразумението по
Коментари Харесай

Украйна и САЩ решиха да възобновят споразумението си за повишаване на безопасността на украинските АЕЦ


Украйна и Съединени американски щати считат да възобновят дейностите на съглашението във връзка с повишение на сигурността на украинските АЕЦ, оповестява американското посолство в Украйна. По данни на посолството, съответното изказване в тази посока в понеделник са подписали министърът на външните работи на Украйна Павел Климкин и министъра на енергетиката на Съединени американски щати Рик Пери, оповестяват украински и съветски издания.

Според тях, в изказването се споделя, че страните считат да разширят съдействието си в бранша на нуклеарната сигурност. Посолството съгласно Прайм припомня, че през 1993 година сред Украйна Съединени американски щати е подписано съглашение във връзка с повишение на експлоатационната сигурност, понижаване на степента на риск при употребата и усилване на системите за контролиране на гражданските атомни обекти в Украйна.

„ С цел продължение на съдействието удостоверяваме желанието си за обновяване на дейностите на съглашението от 1993 година сред държавните управления на Съединените американски щати и държавното управление на Украйна с пет години “, се споделя в цитирания уебсайт на посолството.
Срокът на деяние на съглашението, подписано през 1993 година е изминал през 2013 година, след което документът не е възобновен.

Според това съглашение Съединени американски щати оказват помощ на Киев с повишение на сигурността на АЕЦ, в частност с подготовката на личен състав, понижаване на рисковете, свързани с употребата на нуклеарни енергийни блокове.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР