Украйна е започнала войната с Русия, а украинците са избивали

...
Украйна е започнала войната с Русия, а украинците са избивали
Коментари Харесай

Украйна е започнала войната с Русия и украинците са избивали масово руснаци в Донбас? Това са лъжи, ето фактите:


Украйна е почнала войната с Русия, а украинците са избивали всеобщо руснаци в Донбас - това твърди говорителката на съветското външно министерство Мария Захарова. И двете изказвания са неистина. Ето обстоятелствата:

Мария Захарова

Твърдение: " Русия не стартира тази война, тя я приключва ", написа във Facebook говорителката на съветското външно министерство Мария Захарова. Тя слага настоящето съветско навлизане в Украйна в подтекста на към този момент многогодишния въоръжен спор в Донбас. и съобщи, че нахлуването в действителност е интервенция за отбрана на популацията в сходство с член 51 от Хартата на Организация на обединените нации. Говорителката Захарова твърди още, че Украйна била подложила " популацията на Донбас на систематично заличаване ". Твърденията ѝ бяха публикувани от разнообразни медии, в това число и от немскоезичния канал на държавната съветска телевизия RT.

Какво споделят обстоятелствата: това е неистина

И двете изказвания на говорителката Захарова са неистина. Сегашният въоръжен спор стартира с нахлуването на съветските войски в Украйна на 24 февруари, малко откакто в телевизионно послание Путин оповести идната военна " спецоперация " в Украйна. С други думи: тъкмо Русия стартира бойните дейности в този спор. Русия мина границата на прилежащата суверенна страна и постави началото на военна ескалация, която продължава досега. Второто изказване на говорителката Захарова също е неистина: липсват каквито и да било доказателства за някакво " систематично заличаване на популацията " в Донбас. Доказва го добросъвестната инспекция на обстоятелствата, осъществена от Дъждовни води.

Руснаците започнаха въоръжения конфликт още през 2014

Между Русия и Украйна в действителност се води спор кой е предизвикал спора през 2014. Преди осем години тогавашният украински президент Виктор Янукович отхвърли да подпише съглашението за асоцииране с Европейски Съюз, в следствие на което избухна гражданска война, влезнала в историята с името на площада " Майдан ". Протестиращите, които желаеха страната им да се сближи с Европа и със Запада, прогониха президента, след което управлението беше поето от преходно държавно управление.

В същото време бойци без опознавателни знаци на униформите превзеха Крим и издигнаха там съветското знаме. Русия оповести, че това не се е случило по инструкции от Москва, само че болшинството западни наблюдаващи не имат вяра на такова изказване. На Крим беше извършен референдум, който не получи интернационално самопризнание, само че в последна сметка Руската федерация разгласи анексирането на полуострова. Русия поддържа и сепаратистките придвижвания в източноукраинския район Донбас, които започнаха военни дейности против законната войска на Украйна.

От по кое време тъкмо тези конфликти могат да бъдат оповестени за война - по това спорят както участниците, по този начин и политолозите. Вън от подозрение обаче е едно:, когато съветските войски минаха границата и навлязоха в украинска територия. Както е известно, преди този момент районите на Донецк и Луганск, където сепаратистите се биеха против постоянната войска, към този момент се бяха провъзгласили за " национални републики ", а Москва бързо ги призна.

Няма доказателства за " заличаване на руснаците " в Донбас
 Сравнение на военната мощност на Русия и Украйна
Сравнение на военната мощност на Русия и Украйна

Говорителката Мария Захарова приказва за някакво " системно заличаване на популацията в Донбас " и за минимум 13 000 убити в следствие на конфликта. Липсват обаче каквито и да било доказателства за систематично изтребване на цивилното население. Мисията от наблюдаващи на ОССЕ, която беше на място още от 2014 година, не открива целеустремено изтребване на мирни жители в Донбас. Дори съветското Министерство на външните работи до момента не е показало никакви доказателства за извършен геноцид против популацията в Източна Украйна.

Организация на обединените нации упреква и двете страни, които водят война в Донбас, че правят нарушавания на човешките права - като изтезания и изнасилвания на пленници и пандизчии. Това важи изключително за първите години от спора. Освен това съглашението, известно като " Минск-2 " неведнъж е нарушавано и от двете страни. Да, правилно е, че сраженията в Донбас лишиха живота на 13 000 души: съгласно последното броене, осъществено от Организация на обединените нации, в края на 2020 година броят на жертвите е възлизал на 13 200. Експертите на Световната организация настояват, че измежду тези жертви 3350 са цивилни жители, а 5650 - въоръжени и сражаващи се сепаратисти. Според Организация на обединените нации, постоянната украинска войска е дала 4100 жертви. Ако се върнем към изказванието на говорителката Захарова, излиза, че тя брои и тези 4100 убити украински бойци измежду жертвите, поради които съветската армия навлезе в Украйна. И към този момент мазета в допълнение много почтени хора.

Заключение: изказванието на говорителката на съветското външно министерство Мария Захарова, че Украйна е почнала войната, не дава отговор на истината. През 2014 година Руската федерация незаконно анексира полуостров Крим, като и до ден-днешен не е получила интернационално признание за тази новопревзета територия. А на 24 февруари 2022 Русия нахлу с войски в Украйна и по този начин сложи началото на война сред двете страни.

***

През сълзи: " Оставихме баща в Киев. Той ще оказва помощ на нашите герои. "
 
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР