Украйна е поставила черта в своята територия и тази черта

...
Украйна е поставила черта в своята територия и тази черта
Коментари Харесай

Войната в Украйна: Руските жертви нарастват, но тактиката се развива

Украйна е сложила линия в своята територия и тази линия е Бахмут . Това е град, за който малко на брой споделят, че има стратегическо значение , и за който се знае, че досега десетки хиляди хора са починали при военни дейности във войната сред Русия и Украйна . Битката за надзор над този град стартира преди повече от седем месеца и е най-дългата в цялата война до момента.

Две бригади на украинската войска , които пазят южния фланг на града, предоставиха на “BBC ” непринуден достъп до позициите си предходната седмица, до момента в който в Бахмут и покрайнините му продължаваха яростните бойни дейности . Военнослужещите споделят, че са прекарали месеци в конфликти както с постоянните сили на съветската войска, по този начин и със пандизчии, вербувани от частната военна формация „ Вагнер “ , които настъпват нападателно към окопите им. Мъжете настояват, че съветските жертви са доста повече от техните , само че в последно време врагът употребява нови тактики , с цел да се опита да завладее града и близките села.

Силите на Украйна са превъзхождани по оръжие и бройка, само че на един от южните скатове на Бахмут се намира противотанковата група от 3-та обособена щурмова бригада, известна под името „ 3Storm “ . Тази група има репутацията на непреклонна , а членовете й са изкопали окопи надълбоко в земята. Условията, при които са принудени да живеят са извънредно тежки .

„ Те не могат да ни доближат, виждаме ги на километър разстояние във всички направления, Можем да нападаме врага с всичко, с което разполагаме “, споделя космат 26-годишен боец, сочейки към съветските позиции.

Нито съветската, нито украинската войска оповестяват публични съответни данни за жертвите в Бахмут, нито където и да било другаде, само че в по-голямата си част изоставеният град се е трансформирал в трагично полесражение. По груби сметки Украйна пресмята, че за всеки собствен погубен боец Русия губи седем . По-рано тази седмица Русия разгласи, че е ликвидирала над 220 украински военнослужещи единствено за 24 часа в Бахмут. Нито една от тези числа обаче не може да бъде тествана без значение.

В изявление за двама пленени наборни бойци на “Вагнер ” описват пред „ Wall Street Journal “, че преди да бъдат изпратени да се бият, те не получават съвсем никакво образование , като се натъртва основно на това да се научат да пълзят неусетно по мрачно през горите. След шест месеца работа на фронта те биват освободени, при изискване че оцелеят.

През последните два месеца съветските сили напредват непрестанно в Украйна, пробвайки се да обкръжат Бахмут. Главнокомандващият украинските сухопътни сили военачалник Олександър Сирски твърди, че силите му ще продължат да се съпротивляват настойчиво. Той обаче признава, че освен руснаците са попаднали в клопката на Бахмут. Там умират и доста украински военнослужещи, като в последно време броят им пораства фрапантно. Изпратените на фронта украинци постоянно си задават въпроса дали отбраната на един „ мъртъв град “ , заобиколен от врага, има смисъл.

„ Аз самият се чудех дали да продължаваме да пазиме Бахмут. От една страна, това, което се случва тук в този момент, е извънредно. Няма думи, които да го опишат, само че алтернативата е да се откажем от Бахмут и да се преместим в друго населено място. Каква е разликата сред това да пазиме Бахмут или някое друго село? “, споделя военачалник Сирски .

Пейзажът на войната се мени непрестанно . Мъжете сега са скрити в дребна горичка, чиито дървета са изпочупени и разцепени от съветския огън. След месец гората ще им обезпечи прикритие. Засега оголените клони ги излагат на заплаха от дронове за наблюдаване. Наблизо има замяна на огън , а съветски снаряди удрят на към 500 м от тях. Един от смелите мъже обаче – Борис, 48-годишнен някогашен проектант, който в този момент служи като капитан, наподобява непреклонен.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР