Украйна е осъществявала програма за разработване на собствени ядрени оръжия

...
Украйна е осъществявала програма за разработване на собствени ядрени оръжия
Коментари Харесай

Дебне ли ядрена заплаха откъм Украйна - коментари от руски издания

Украйна е осъществявала стратегия за създаване на лични нуклеарни оръжия с плутониев и уранов заряд. Руската Служба за външно разузнаване и военното разузнаване ГРУ разполагат с документални потвърждения за това, написа " Комсомолская истина ". Вестникът се базира на " редица източници, заслужаващи доверие ", без обаче да ги назове.

Украинският президент Володимир Зеленски съобщи неотдавна на Мюнхенската конференция по сигурността, че в случай че не получи помощ за гарантиране на сигурност за Украйна, Киев може да се отдръпна от Будапещенския меморандум, затвърдил безядрения статут на страната. Много доказателства сочат, че това не е било нито блъф, нито празна опасност, твърди съветското издание.

Според него в нуклеарната стратегия на Украйна са взели участие киевски институти, а основна роля в плана била отредена на Харковския физико-технически институт, чиято пробна база давала " по принцип " опция за приемане на оръжеен плутоний от отработено реакторно гориво. По въпроса се работело и в зоната на Чернобилската АЕЦ под прикритието на локалния висок радиационен декор. А личният състав на Запорожката АЕЦ " удостоверил ", че такава активност се водела и там, единствено че локалните инспектори не я отразявали в отчетите си до МААЕ.

Различни оценки демонстрират, че Украйна би могла да сътвори нуклеарно взривно устройство за време от няколко месеца до две-три години. Страната има и носители, които да доставят заряда до редица огромни градове в Русия. А също по този начин благоприятни условия да сътвори " мръсна бомба " от гигантското количество нуклеарни боклуци в Чернобил. Тъкмо за попречване на такава измама в Чернобилската и Запорожката АЕЦ бяха изпратени съветски войски, които дежурят там дружно с украински, написа всекидневникът.

" Представете си нуклеарен военен заряд да избухне на съветска територия и какви щяха да са последствията " - " светът би трябвало да е признателен на Русия, че тя толкоз в точния момент стартира военната си интервенция " в Украйна, декларира " Комсомолская истина ".

Изявленията на съветски публични лица, че през последните години Украйна се е стремила да сътвори нуклеарни оръжия, към този момент не могат да бъдат нито доказани, нито опровергани - прекомерно са малко незасекретените сведения, в това число показаните от Русия. Това декларира в изявление за " Комерсант " Пьотър Топичканов, асоцииран старши теоретичен помощник от Стокхолмския интернационален институт за проучване на проблемите на мира (СИПРИ).

Украйна имаше технологии и материали в областта на ракетната техника още от руско време, а и от съдействието си с Русия до анексията на Крим през 2014 година, само че картината не бе тревожна. " Потвърждава го фактът, че до края на февруари Русия на никое място не бе повдигала този въпрос ", акцентира ученият.

" Обществеността освен в Русия, само че и в целия свят чака нещо по-конкретно, а не просто думи ", споделя той. Припомня и предходни " безпочвени обвинявания " против някои страни, че създават оръжия за всеобщо заличаване - обвинявания, " употребявани като предлог за военна намеса ".

Според Топичканов на интернационалните конгреси с негово присъединяване Украйна в никакъв случай не е била споменавана измежду страните с капацитет за основаване на нуклеарна бомба. " При всяко състояние за Украйна би било извънредно мъчно да скрие на практика дейности по основаването на нуклеарни оръжия ", показва специалистът.

" Абсолютното болшинство страни в света не споделят възгледите и дейностите на Москва по отношение на Украйна. В тези условия, даже в случай че се случи немислимото и Русия показа безапелационни доказателства за скрити старания на Украйна по основаването на нуклеарни оръжия, множеството страни ще ги посрещнат с съмнение и ще ги отхвърлят ", предвижда той.

Докато не спре насилието в Украйна, съгласно него не може да има " никакъв разговор " с Русия в сферите на нуклеарното неразпространение и контрола над нуклеарните оръжия. " Сега и в обозримо бъдеще всички изказвания на Москва за нуклеарни опасности, сякаш съществували в Украйна, ще потънат в тишина ", заключава експертът от СИПРИ.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР