Украйна е жертва, това е факт, но България не отвръща

...
Украйна е жертва, това е факт, но България не отвръща
Коментари Харесай

Заков: Дискусията за даряване оръжие на Украйна закъсня

Украйна е жертва, това е реалност, само че България не отвръща глава, ние подкрепяме Украйна по разнообразни способи. Това съобщи пред бТВ министърът на защитата Драгомир Заков.

„ България е от страните, които поддържат Украйна. Доставките за оръжие за страна - жертва не може да се каже, че е замесване във война. Ние сме член на НАТО, не мога да си показва да сме въвлечени във война, тъй като участието в НАТО е обезкуражаващ фактор за всеки, който желае да ни въвлече във война “, акцентира той.

„ Украйна е желала всевъзможен тип помощ от България. Украйна пуска от време на време настояванията си и нещата, от които има потребност. Има претенции за въоръжение, техника, помощ, осведомителна, филантропична “, добави Заков.

„ България не дава оръжие на Украйна, тъй като няма взето решение. Дискусията за предоставяне на оръжие за Украйна закъсня. Липсата на това решение сътвори известно разделяне в обществото. България е република с парламентарно ръководство. Това е решение в ръцете на Народно събрание “, изясни министърът на защитата.

Попитан за какво не можем да пазим небето си сами, Заков отговори, че сега можем благодарение на нашите съдружници.

На въпрос на кого ще дадем 80 млн. за ремонт на МиГ-овете, министърът отговори, че за момента няма на кого.

„ Пазари като Беларус, Украйна и Русия не са алтернатива към този момент, би трябвало да вземем бързи и виновни решения. Тези милиони няма по какъв начин да стигнат до Русия, там има наказания, сподели Заков.

За F-16, Заков сподели, че ще ги получим през първото тримесечие на 2025 и до края на 2025 година би трябвало да дойдат всички останали.

„ Ние към този момент сме платили задачите 2 милиарда лв. за F-16 “, акцентира министърът на защитата.

За обявата на „ Катимерини “, в която се споделя, че се разполага гръцка техника и личен състав в България, което е почнало в петък и ще завърши в идващите дни, Заков сподели, че тази информация на гръцките медии не е точна.

„ Става дума за гръцки военнослужещи, които минават през България за друга членка на НАТО, все още нямаме диалози с Гърция за разполагане на комплекси “, акцентира Заков.

За бойната група у нас министърът удостовери, че българин е неин пълководец. Тя ще пази страната ни и задачата е да реализираме бойна група с рамкова страна. Това към този момент е действително, сподели още той.
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР