Украйна е готова да доставя ток на Германия, за да

...
Украйна е готова да доставя ток на Германия, за да
Коментари Харесай

Украйна е готова да помогне на Германия с електроенергия

Украйна е подготвена да доставя ток на Германия, с цел да й помогне да се оправи с казуса с очертаващия се недостиг на електрическа енергия.
Това разгласи украинският министър председател Денис Шмихал по време на среща с немския президент Франк-Валтер Щайнмайер в Берлин.
 
Шмихал направи и няколко съответни оферти на немския държавен глава, свързани с опциите на Киев да доставя Берлин ток от нуклеарните си електроцентрали. Украйна изнася ток от своите АЕЦ за Румъния и Полша и по този начин разполага с построена инфраструктура, която може да употребява и за Германия.
 
Украинският министър председател се похвали, че в страната му имат премного ток поради атомните им централи. Той уточни и че след нашествието на Русия, Украйна и Молдова се отделили от постсъветската електропреносна мрежа в района, с цел да са самостоятелни от Москва.
 
Така още в средата на март Украйна стартира да синхронизира своята електропреносна мрежа с тази на Европейския съюз. В резултат на това Киев стартира да изнася сред 400 и 700 мегавата ток за страни членки на Европейския съюз. За да помогне на Германия, Шмихал ще изиска квотите за украински ток да се усилят неколкократно.
 
Междувременно немският министър на благоустройството и развиването Свеня Шулце разгласи нов пакет помощи за Украйна, заяви Ройтерс.
Парите - в размер на 200 млн. евро, са предопределени за украинците, които са напуснали своите родни места, само че са се преместили да живеят в други елементи на Украйна. Целта е да се обезпечат за тях най-необходимите средства за живот, посочи Шулце по време на среща с украинския министър председател Денис Шмихал.
 
Организацията на обединените народи пресмята, че повече от седем милиона бежанци са напуснали Украйна от началото на съветската инвазия. Други седем милиона са се преместили да живеят на друго място на територията на Украйна. Очаква се на следващия ден, 5 септември, украинският министър председател Денис Шмихал да бъде от канцлера на Германия - Олаф Шолц.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР