Украинците бяха толкова благодарни за пристигналата миналата седмица британска военна

...
Украинците бяха толкова благодарни за пристигналата миналата седмица британска военна
Коментари Харесай

Военната заплаха от Русия разклаща вярата на Украйна във връзките й с Германия

Украинците бяха толкоз признателни за пристигналата предходната седмица английска военна помощ, че националният химн на Англия - " Боже пази кралицата " се разпространяваше в Туитър, а една винарна в Западна Украйна оферираше безвъзмездни напитки на английски жители.

Изправени пред страхове, свързани със опасността от съветско навлизане, украинците обаче показват по-малка религия в поддръжката от един по-близък и по-голям другар - Германия, където новото съдружно държавно управление несъмнено изпраща смесени сигнали.

Берлин отхвърли да продава оръжие на Украйна и има намерение да пусне нов газопровод за съветски газ, който ще я заобиколи и ще я лиши от по този начин нужните директни такси.

След като командващият Военноморските сили на Германия вицеадмирал Кай-Ахим Шьонбах сподели предходната седмица, че съветският президент Владимир Путин заслужава почитание и опитите на Украйна да си върне Крим, анексиран от Русия през 2014 година са изгубена идея, този немски пълководец подаде оставка.

Непремерените му мнения обаче подтикнаха някои украинци да се запитат дали на Германия може да ѝ се има вяра, че ще ги отбрани. Украинският дипломат в Берлин разкритикува " немската надменност и грандомания ", а външният министър Дмитро Кулеба сподели, че дейностите на Германия предизвикват Путин да нападне страната му.

" Възниква разумният въпрос: На чия страна е през днешния ден немското държавно управление? На страната на свободата, с други думи на Украйна? Или на страната на агресора? ", написа тази седмица във Facebook кметът на Киев Виталий Кличко, някогашен първенец по бокс тежка категория, живял дълги години в Германия.

Германия дружно с Франция е съорганизатор на мирните договаряния сред Украйна и подкрепяните от Русия сепаратисти, въвлечени в спора в Източна Украйна от 2014 година насам.

Германия обаче има най-близките стопански връзки с Москва от всяка друга западна мощ - тя купува половината от нужния ѝ природен газ от Русия. Това от дълго време е мощен тласък за Берлин да поддържа положителни връзки с Москва.

Германците, с тяхната дълбока пацифистка традиция след Втората международна война, са по-малко склонни да поддържат корав боен метод, в сравнение с техните английски, френски или американски съдружници.

Нов канцлер

Кризата е първият огромен външнополитически тест за канцлера Олаф Шолц, който зае поста предходната година след 16-годишното ръководство на Ангела Меркел, и който е изправен пред разделения в обединението за това по какъв начин да се отговори на съветския напън.

Меркел - дясноцентристки политик, произхождащ от някогашната комунистическа Източна Германия, стана известна с твърдия си, само че прагматичен метод към Русия, постоянно заемайки корав политически курс по въпроса за човешките права и Украйна, по едно и също време обаче разчиствайки пътя за построяването на газопровод.

Германската социалдемократическа партия (ГСДП) на Шолц има обичаи в насърчаването на по-тесни връзки с Русия, в това число бизнес връзки: последният канцлер от ГСДП - Герхард Шрьодер от политиката скочи напряко в друга област - стана лобист за съветски енергийни компании. Днес той е ръководител на борда на шефовете на съветската петролна компания " Роснефт ".

Младшите съдружни сътрудници на Шолц от партия " Зелените " и Свободната демократическа партия (СвДП) обичайно заемаха по-твърди позиции, само че обединението трябваше да изглади всички разлики за пред немската общност.

" Не просто зло, а нещо безсмислено "

Обикновените германци са съвсем два пъти по-склонни от американците към по-голямо съдействие с Русия, сочи социологическо изследване на центъра " Пю " от 2020 година Друга анкета, оповестена предишния месец от " Сиви ", демонстрира, че повече от половината източногерманци и 35 % от западногерманците поддържат метода на съдействие, а единствено 22 % от германците се афишират за конфронтационен метод.

" Не става въпрос съответно за Русия - значително това е обвързвано с настройката, с това по какъв начин германците възприемат военната мощ - не просто като зло, а като нещо безсмислено ", сподели Марсел Дирсу, откривател в Института за политика в областта на сигурността в Университета в Кил. " Мнозина считат, че доста от последните западни военни акции са се провалили и това е довело до пагубни последствия ", сподели анализаторът.

Разхождайки се по бул. " Карл Маркс " в Берлин, 84-годишната пенсионирана източногерманска счетоводителка Кристина Малер сподели, че е съгласна с мненията на подалия оставка пълководец на Военноморските сили, че възгледите на Русия са значими.

" Нуждаем се от Русия и не би трябвало да я предизвикваме, както вършим ", сподели тя и добави: " Ние подпалихме две международни войни - не би трябвало да доставяме оръжие на никого. Преживяла съм една от тях и знам защо приказвам ".

Когато Русия анексира украинския полуостров Крим през 2014 година, Меркел поддържа глобите против Москва и отпусна помощ на Киев. Германия обаче значително пренебрегва настояванията на Киев за прекъсване на плана за газопровод " Северен поток-2 ".

Миналата година Германия подписа договорка със Съединени американски щати, проправяйки пътя за стартирането на газопровода в употреба. Берлин се разгласи също против някои по-твърди оферти за наказания, в това число за изключването на Русия от системата за интернационалните разплащания SWIFT.

" Германия прави това преди всичко поради личната си полза ", сподели 26-годишният гражданин на Киев Виктор.

" Изглежда Германия счита, че за нея по този начин е по-добре. Изглежда Русия е по-голям и по-голям съдружник за тях от нас. Трябва да погледнем на това от гледната точка на Германия ", добави младежът.

По БТА
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР