Украинското военно командване попари надеждите за спасяване на блокираните си

...
Украинското военно командване попари надеждите за спасяване на блокираните си
Коментари Харесай

Украйна: Деблокиране на металургичния комбинат в Мариупол би струвало много жертви

Украинското военно командване попари очакванията за избавяне на блокираните си в металургичния комбинат " Азовстал " в Мариупол бойци посредством атака против обкръжилите ги съветски войски, съобщи ДПА.

" Към днешна дата сходна интервенция за деблокиране би изисквала забележителен брой бойци, тъй като украинските сили са на 150-200 км ", съобщи заместник-началникът на украинския общоприет щаб Олексий Громов и добави, че всяка сходна интервенция би имала доста висока цена в човешки животи, защото съветските войски са построили мощна защита.

Пристанищният град Мариупол в Югоизточна Украйна от повече от два месеца е обсаден от съветските сили.

Според украинския вицепремиер Ирина Верешчук в комбината остават към 1000 бранители, половината от които ранени, а съгласно съветски източници, на територията на големия комплекс на стоманодобивното дружество са блокирани 2500 украински бойци и задгранични наемници.

Верешчук предложи замяна с Русия за освобождение на украинските бойци там.

Урсула фон дер Лайен: Русия е най-пряката опасност за международния ред

Русия е най-пряката опасност за международния ред, заради нашествието си в Украйна, съобщи председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, представена от Франс прес.

Русия " е през днешния ден най-пряката опасност за международния ред, с варварската си война против Украйна и притеснителния си пакт с Китай ", съобщи Фон дер Лайен в Токио на конференция след среща с японския министър председател Фумио Кишида и ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел.

Двамата европейски представители са в Токио за годишен кръг от договаряния Япония-ЕС, този път на фона на руско-украинския спор и на фона на възходящата угриженост в Азия по отношение на военните упоритости на Китай, напомня Агенция Франс Прес.

" Нашествието на Русия в Украйна визира освен Европа, само че раздрусва и основите на интернационалния ред, в това число и в Азия. Това не би трябвало да се толерира ", акцентира Кишида, чието държавно управление се причисли към западните наказания против Москва, в това число в сферите на финансите и енергетиката.

На дневен ред на договарянията беше и все по-силната позиция на Пекин.

" Нашето съдействие в Украйна е от значително значение за Европа, само че също по този начин е значимо и съдействието в Индийско-тихоокеанския район. Искаме също по този начин да задълбочим консултациите по отношение на все по-настъпателния Китай “, съобщи Мишел. Той прикани Пекин да пази многостранната интернационална система, от която се е възползвал, с цел да развие своята страна.

Фон дер Лайен заяви, че Европейски Съюз и Япония започват цифрово партньорство, което ще се концентрира върху конкурентоспособността и сигурността в тази сфера. И двете страни ще работят за " диверсификация и подсилване " на своите вериги за доставки, добави тя.

" Това е значимо, тъй като има материали и технологии, които са станали от значително значение за нашата стопанска система и ежедневния ни живот, като полупроводниците да вземем за пример. Трябва да можем да разчитаме на надеждни вериги за доставки ", акцентира председателката на Европейска комисия.

От началото на войната са убити 561 бойци от Националната армия на Украйна

Близо 561 бойци от Националната армия на Украйна, към която принадлежи по-специално полкът " Азов ", окопал се в стоманодобивния цех " Азовстал " в Мариупол, са били убити от началото на съветската инвазия. Това заяви началникът на формированието Олексий Надточи, представен от Франс прес.

Той посочи по време на публикувана онлайн конференция, че още 1697 членове на Националната армия са били ранени в спора.

Изнесените данни са необичаен доклад от страна на украински представител за военните загуби, регистрирани от украинската войска от началото на войната. Украинското министерство на защитата, както и това на Русия всекидневно не разясняват точните данни на военните загуби на съответната страна.

В средата на април украинският президент Володимир Зеленски дефинира на близо сред 2500 и 3000 души броя на убитите украински военни. Близо 10 000 украински бойци са били ранени и " е мъчно да се каже какъв брой от тях ще оцелеят ", добави президентът.

Националната армия на Украйна, подчинена на вътрешното министерство, е основана през март 2014 година вследствие на проевропейското придвижване на Майдана, което докара до свалянето от власт на проруския президент Виктор Янукович, защото новите управляващи се притесняваха от съветска военна намеса в Източна Украйна, показва Агенция Франс Прес.

Зеленски разиска с Шолц отбранителната помощ

Украинският президент Володимир Зеленски съобщи в сряда вечерта, че е разговарял с немския канцлер Олаф Шолц. Двамата са разискали отбранителната помощ, съдействието в енергийния бранш и усилването на глобите против Русия, предадоха Ройтерс и ДПА.

" Оценяваме разговора на високо ниво с Германия и поддръжката в нашата битка ", съобщи Зеленски в Туитър.

Говорител на немското държавно управление заяви, че по време на диалога Шолц е подчертал, че от Русия зависи да спре неотложно военните дейности в Украйна, да изтегли войските си и да възвърне суверенитета и териториалната целокупност на Украйна.

Освен това двамата са разискали съответни, на практика способи за по-нататъшна поддръжка на Украйна и са се уговорили да продължат да поддържат връзка, добави представителя. Зеленски е уведомил Шолц и за положението на договарянията за преустановяване на насилието.

Украинската вицепремиерка Ирина Верешчук заяви довечера пред в. " Украинска истина ", че Киев е предложил на Москва да освободи пленени съветски военни, в подмяна на освобождение на украинските военни, защитаващи завода " Азовстал " в Мариупол.

Украинската прокуратура упрекна покорен съветски боец във военно закононарушение

Украинската основна прокурорка Ирина Венедиктова заяви, че прокуратурата е предявила обвиняване във военно закононарушение на покорен съветски боец, за пръв път от началото на спора, съобщи Асошиейтед прес.

21-годишният сержант Вадин Шишимарин е упрекнат в убийството на невъоръжен 62-годишен граждански, убит, до момента в който карал колело. Убийството е било осъществено в с. Чупахивка, четири дни след началото на военните дейности.

Шишимарин, който е бил част от танков батальон, може да получи затвор до 15 години. Главната прокурорка не посочи по кое време ще стартира процесът.

Главната прокуратура на Украйна е заявявала, че проверява над 10 700 хипотетични военни закононарушения, осъществени от съветски сили и е идентифицирала над 600 обвинени, напомня АП.

Русия прикани филантропични организации да изтеглят украински градове

Ръководството на съветските въоръжени сили прикани филантропични организации да изтеглят градове в Източна Украйна, съобщи ДПА.

" Предвид надвисналата пагубна филантропична обстановка на множеството цивилни в Краматорск и Славянск, призоваваме интернационалната общественост, Организация на обединените нации, ОССЕ и Международния комитет на Червения кръст да вземат неотложно всички ограничения за бързата и безвредна евакуация на цивилни от тези градове ", намиращи се под контрола на украинските въоръжени сили, съобщи генерал-полковник Михаил Мизинцев.

Той упрекна украинските сили, че употребяват цивилното население на личната си страна като човешки щит.

Според Мизинцев в двата града, считани за опори на украинските отбранителни линии в източната част на страната, остават към 90 000 цивилни.

Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР