Украинското разузнаване искаше потвърждение миналата есен, че служители на руската

...
Украинското разузнаване искаше потвърждение миналата есен, че служители на руската
Коментари Харесай

Тихата цивилна съпротива, която победи Русия в Херсон

Украинското разузнаване искаше удостоверение предходната есен, че чиновници на съветската Федерална работа за сигурност (ФСБ), наблюдаващи окупацията на Херсон, са отседнали в дребен хотел в южния пристанищен град.

Задачата е предоставена на Долар: кодовото име на граждански, който скрито е предоставял координати за ориентиране и информация за вражеските интервенции в Херсон и покрайнините.

" Ройтерс " организира изявление с Долар и двама други членове на подземната партизанска мрежа в Херсон, откакто градът беше отвоюван от украинските сили при започване на ноември.

Техните разкази показват рядка картина за това по какъв начин осведомителните и саботажните интервенции са били координирани с украинските разследващи служби зад вражеските линии - интервенции, които към момента не престават на други места в Украйна.

Американски чиновници настояват, че сходни интервенции на групи от сътрудници на разузнаването, някогашни бойци и дилетанти са съдействали за по-бързото оттегляне на съветските войски от Херсон - един от най-големите военни неуспехи за Кремъл във войната, която е напът да означи първата си годишнина на 24 февруари.
 Руските сили дефинитивно се изтеглиха от Херсон
Руските сили дефинитивно се изтеглиха от Херсон

На западния бряг на Днепър към този момент няма съветски войски и техника

Долар, който отхвърли да разкрие името си от съображения за сигурност, описа, че е карал около хотел " Нинел " - името на Ленин наопаки - със брачната половинка си, също действен сътрудник, която употребява кодовото име Косатка.

Въоръжените охранители, които двамата виждали постоянно пред хотела, ги убедили, че чиновници на ФСБ фактически са отседнали вътре. Долар изясни, че е уведомил за това своя началник в Службата за сигурност на Украйна.

Преди разсъмване на 5 октомври 2022 година голяма детонация избухва в хотела, както осведомят украинските медии и районният народен представител Сергий Хлан, който показва във " Facebook ", че двама чиновници на ФСБ и седем съветски военни са починали.

" Получих SMS, който гласеше: " Погледнете какво се случва с хотел " Нинел ", спомня си Долар. " Отидох и рапортувах: " Вече няма хотел " Нинел ".

Долар и Косатка получават оценки от украинския министър на защитата Олексий Резников с благодарности за " съдействие с въоръжените сили ", излиза наяве от фотография от 1 декември.

Март и Коля, другите двама членове на тяхната група, също са били наградени от Резников.

Запитан за съпротивителните интервенции в окупираната територия, чиновник от Главната дирекция на разузнаването на Украйна съобщи, че " локалното население оказва поддръжка ", само че не разкри повече детайлности.

Операциите за ориентиране към чиновниците на съветските служби за сигурност и за възпрепятстване на техните проекти не престават в елементи от Източна и Южна Украйна, окупирани от съветските сили, излиза наяве от няколко украински и съветски чиновници, както и от членове на партизанската група в Херсон.

Институтът за проучване на войната също оповестява, че украинската партизанска война се води в Мелитопол, Токмак и Мариупол на юг и Донецк и Сватово на изток.

Сергей Гайдай, губернаторът в заточение на източната Луганска област, която е под съветски надзор от предишния юни, съобщи, че партизаните там организират саботажни интервенции и набези против обвинени колаборационисти на Москва.

В изявление от 23 януари той приписва на партизаните неотдавнашното нахлуване против железопътна линия, която съветската войска употребява за транспорт на войски и съоръжение, само че отхвърля да даде повече детайлности от съображения за сигурност.
 Ключов мост край Херсон се срути
Ключов мост край Херсон се срути

Антоновският мост е единствената шосейна връзка сред Херсон и източния бряг на река Днепър

Партизани в плен

Рискувайки арест, разпит, изтезания и гибел, партизаните в Херсон окачиха синьо-жълтите национални цветове на Украйна по дърветата и разкриха координатите на съветските позиции посредством Гугъл Earth и други онлайн карти на украинските чиновници по сигурността, споделя Долар.

51-годишният Виталий Богданов, член на районния съвет, показва, че по време на 8-месечната съветска окупация е събрал и предал на правоохранителните органи в Киев информация, употребена по-късно за започване на следствие против обвинени колаборационисти на съветските сили.

" Успяхме да стартираме доста огромен брой наказателни каузи ", означи той.

Коля, част от групата в Херсон, изясни, че на групировката било разпоредено да не употребява огнестрелни оръжия, тъй като информацията е по-мощно средство за опозиция.

Други партизани обаче вземат оръжия.

Алексей Ладин, юрист в окупирания от Русия Крим, споделя, че е защитавал двама арестувани там украинци, упрекнати от ФСБ в насилствени набези против руснаците.

Павло Запорожец е служил в украинската войска в интервала 2014-17 година и се е включил към украинското военно разузнаване по време на окупацията на Херсон. Той обаче е задържан при опит да нападна съветски боен нощен патрул и е изправен пред пожизнен затвор по обвинявания в интернационален тероризъм.

По думи на Ладин Запорожец е държан в арест в Симферопол и той и клиентът му са участвали на авансово правосъдно съвещание в съветския пристанищен град Ростов на Дон посредством видеовръзка на 2 февруари. Съдът подрежда Запорожец да бъде трансфериран в арест в Ростов.

Според сведения на ФСБ, Запорожец - тогава 31-годишен, е бил задържан в Херсон от съветските служби на 9 май, до момента в който е носел в себе си две гранати, въдица и две пластмасови бутилки, които направил на самоделни бомби.

Запорожец обяснил, че с него се е свързал чиновник на украинското разузнаване с кодово име Оптиум и се е съгласил да извършва разпорежданията му против 30 000 гривни (800 долара) на месец, съгласно документите по делото на ФСБ.

Ладин прецизира, че разказът на ФСБ се основава на свидетелски показания, получени, когато клиентът му е бил малтретиран по време на разпит, и в поддръжка на думите си демонстрира копие от ръкописна записка от Запорожец от предишния август, в която той твърди, че е бил обичай и малтретиран с електрошок, до момента в който е бил в ареста.

Въпреки че някои детайлности от данните на ФСБ са правилни, службата лъжливо упрекна Запорожец в съзнателно атакуване на цивилни, както и на нощния патрул, изясни Ладин. По негови думи военните дейности е трябвало да се извършат по време на комендантския час с желанието да се избегнат цивилни жертви.

Според Ладин " оптималното решение " би било размяната на Запорожец и различен клиент - Ярослав Жук, който е задържан в Мелитопол през юни и упрекнат в задействане на самоделна бомба - за съветски военнопленници, държани от Украйна. Жук отхвърля да е атакувал цивилни цели, показва Ладин.

ФСБ отхвърли да признае Запорожец като украински военнослужещ, отговарящ на изискванията за замяна на пандизчии, като съобщи, че не могат да ревизират документ, показан от отбраната, който удостоверява статута му, изясни Ладин. В случая с Жук Ладин показва, че клиентът му е войник, който попада под отбраната на Женевската конвенция; ФСБ не приема тази позиция.
 Херсон остава част от Русия, натъртва Кремъл
Херсон остава част от Русия, натъртва Кремъл

Въпреки изтеглянето на съветските сили

Бягство от Херсон

Долар, Коля и Март - различен член на групата - обясниха, че се усещат принудени да се опълчват на съветското завладяване на Херсон, защото не е имало проведена защита на техния град, който руснаците нападат на 24 февруари.

Първият открит опит на Долар и Март да се изправят против руснаците идва на 1 март, когато двамата карат камион, претрупан с бетонни блокове, - основна входна точка към града, за да забавят напредъка на Русия.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР