Украинското правителство се стреми да организира мирна среща на върха

...
Украинското правителство се стреми да организира мирна среща на върха
Коментари Харесай

Дмитро Кулеба: Украйна се стреми да организира мирна среща на върха до края на февруари

Украинското държавно управление се стреми да провежда мирна среща на върха до края на февруари, като възможен медиатор ще бъде генералният секретар Антонио Гутериш, сподели през днешния ден украинският външен министър Дмитро Кулеба в изявление за Асошиейтед прес, съобщи Българска телеграфна агенция.
Всичко по тематиката: Руската инвазия в Украйна 8695
Той обаче акцентира, че Русия може да бъде поканена на сходна среща на върха единствено в случай че преди този момент бъде изправена пред арбитражен съд за военни закононарушения.

По-рано през днешния ден Кулеба прикани Русия да бъде лишена от статута ѝ на непрекъснат член на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации и въобще бъде изключена от международната организация.

В изявлението си за АП украинският външен министър съобщи, че Киев би желал въпросната среща на върха да се организира до края на февруари. " Организация на обединените нации би могла да даде най-хубавото място за осъществяване на тази среща на върха, тъй като не става въпрос за услуга на избрана страна. Тук в действителност става дума за привличане на всички ", посочи Кулеба.

Украинският външен министър разяснява и възможната роля на Гутериш. " Той се е потвърдил като сполучлив медиатор, ефикасен договарящ и най-важното - като кардинален и почтен човек. Така че ще приветстваме неговото интензивно присъединяване ", изясни Кулеба.

Той обаче още веднъж омаловажи изявленията на съветските управляващи, че имат подготвеност за договаряния.

" Те постоянно споделят, че са подготвени за договаряния, което не е правилно, тъй като всичко, което вършат на бойното поле, потвърждава таман противоположното ", означи Кулеба.

Ръководителят на украинската дипломация съобщи, че е " изцяло доволен`` от резултатите от визитата на президента Володимир Зеленски  Володимир Зеленски Володимир Зеленски  е украински актьор, сценарист, продуцент и политик. Володимир (понякога в Съединени американски щати и разкри, че американското държавно управление е създало специфичен проект, който дава опция ракетната батарея " Пейтриът " да бъде подготвена за употреба от украинските сили за по-малко от шест месеца. Обикновено подготовката лишава до една година.

Кулеба сподели още, че Украйна ще направи всичко допустимо, с цел да завоюва войната през идната година, само че добави, че дипломацията постоянно играе значима роля.

" Всяка война приключва по дипломатически път. Всяка война завършва вследствие на дейностите, подхванати както на бойното поле, по този начин и на масата за договаряния ", изясни той.

Вчера президентът Владимир Путин  Владимир Путин Владимир Путин - съветски политик. Роден на 7 октомври 1952 година в Ленинград, в този момент Санкт-Петербург. През съобщи по съветската държавна телевизия, че страната му е подготвена за договаряния за преустановяване на войната, само че че украинците са тези, които отхвърлят да подхващат тази стъпка. Въпреки това съветските сили не престават да нападат Украйна, което е знак, че мирът не е неминуем.  

По-рано през днешния ден Украйна прикани страните от Организация на обединените нации да лишат Русия от статута ѝ на непрекъснат член на Съвета за сигурност и въобще да я изключат от международната организация.

Кулеба съобщи в изявлението си за АП, че Киев от дълго време се приготвя за тази стъпка.

Украинското външно министерство твърди, че след разпадането на Съюз на съветските социалистически републики Русия в никакъв случай не е прекосявала през законова  процедура за придобиване на участие и заемане на мястото на Съветския съюз в Съвета за сигурност на Организация на обединените нации.

 

 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР