Украинското футболно първенство започва отново днес под заплахата от атаки

...
Украинското футболно първенство започва отново днес под заплахата от атаки
Коментари Харесай

Украинското футболно първенство започва отново под заплахата от атаки от руските въоръжени сили

Украинското футболно състезание стартира още веднъж през днешния ден под опасността от офанзиви от съветските въоръжени сили и с вярата за завръщане на естествения живот в страната, написа организация АП.

Олимпийският стадион в Киев ще одобри първия дуел сред Шахтьор Донецк и Металист Харков - представители на два града от източната част на страната, които са застрашени от цялостно заличаване. Срещата стартира в 13:00 локално и българско време, а трибуните, на които има 65 хиляди седящи места, ще останат празни.

АП написа, че футболистите ще се прибират в бомбоубежища, в случай че бъдат чути предупредителни сирени за въздушни офанзиви.

" Играчите и тимовете се радват, че футболът в страната се завръща. Готови сме да покажем на целия свят, че Украйна е подготвена за победа ", съобщи капитанът на Шахтьор Тарас Степаненко в изявление за АП.

Първенството по футбол се завръща на значима за Украйна дата - на Деня на националното знаме. В сряда, 24 август, пък се означават 31 години от приемането на самостоятелност от Москва и Съветския съюз.

" Говорил съм с нашия президент Володимир Зеленски за това какъв брой значим е футболът и по какъв начин той може да служи като средство за отделяне от всекидневието. Надяваме се посредством спорта да стартираме да насочваме взор към бъдещето ", споделя президентът на локалната федерация Андрий Павелко.

В Украйна не се играе професионален футбол от декември, когато шампионата бе прекратено за зимна пауза. Мачовете трябваше да бъдат възобновени на 25 февруари, само че ден по-рано съветската войска прекрачи границата с оръжие в ръка.

Първенството ще стартира без тимовете на Десна Чернигов и Мариупол, които са представители на два от най-брутално атакуваните градове в Украйна, продължава АП. Всички дуели ще бъдат играни във и към столицата Киев и ще бъдат предавани в YouTube по контракт, подписан с телевизия " Сетанта ".

Повечето тимове от Украйна се подготвяха в Полша, Словакия и Швеция. Шахтьор Донецк ще играе мачовете си от груповата фаза в Шампионската лига, които стартират на 6 септември, на стадиона на Легия във Варшава. Жребият е този четвъртък.

Само преди 10 месеца Степаненко и Шахтьор играха с бъдещия първенец Реал Мадрид на Олимпийския стадион. Сега тимът няма да може да разчита на задграничните си звезди и ще бъде заздравен с локални футболисти, което важи и за Динамо. Киевският гранд ще играе с Днипро в неделя.

Част от Шахтьор до началото на войната бе и някогашният нападател на българския ЦСКА Жуниор Мораеш. Той се прибра в родината си Бразилия и подписа контракт с Коринтианс на 16 март.

" Отборът, несъмнено, е нов. Ние обаче се усещаме стимулирани, защото играем за нашата татковина и за нашия народ ", прибавя Степаненко.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР