Украинският президент Володимир Зеленски заяви в поредното си видео обръщение,

...
Украинският президент Володимир Зеленски заяви в поредното си видео обръщение,
Коментари Харесай

Зеленски: Въпреки някои победи на Украйна, положението е напрегнато

Украинският президент Володимир Зеленски съобщи в следващото си видео послание, оповестено в ранните часове на деня в Телеграм, че макар някои военни победи на Украйна в спора й с Русия, ситуацията е с напрежение , съобщи ДПА.

Зеленски сподели, че украинците са освободили град Ирпен край Киев , както по-рано заяви и неговият кмет. Въпреки това не престават боевете в други елементи на страната, рано е да се приказва за сигурност в тази нейна част, предизвести той. Руските войски не престават да управляват северната част на Киевска област, " имат запаси и жива мощ ", сподели той.



Междувременно бе обявено, че Русия е атакувала с ракети още един склад с гориво в северозападната Украйна, съобщи ДПА, базирайки се на локалните управляващи. Атаката е осъществена в Ровненска област , написа в Телеграм регионалният шеф Витали Ковал. На място са пристигнали отряди на Гражданска отбрана, само че поради оповестената въздушна паника жителите са призовани да останат в убежищата. Това значи, че след Дубно, Луцк, Лвов и Николаев, както и няколко обекта край Киев, съществени вреди са нанесени на към дванайсетина украински складови бази, отбелязва ДПА. Наблюдатели се притесняват, че Украйна, която е значим експортьор на селскостопанска продукция, може да няма задоволително гориво за сезона на сеитбата.

" Много мъчно " остава ситуацията и в Чернигов, Суми, Харков, Донбас и южните украински области, съобщи още Зеленски. 

Той още веднъж прикани за по-строги наказания против Русия. По мотив обсъжданото в Европа ембарго върху доставките на съветски нефт той сподели, че в този момент има доста признаци, че до такова стягане на глобите против Русия ще се стигне, единствено в случай че Москва употребява химическо оръжие.

" Просто нямам думи. Помислете, до каква степен стигнахме. Да чакаме химическо оръжие ", сподели той.

Украинският водач заяви, че тази седмица към президентството ще бъде основана група от специалисти - украински и интернационалните, които да проучват глобите против Русия и действителното им влияние.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков съобщи в изявление за американската телевизия Пи Би Ес (PBS) , че Русия ще прибегне до потребление на нуклеарно оръжие само при положение на " опасност за съществуването " на страната, а не вследствие на сегашния спор с Украйна, съобщи Ройтерс.
 
По думите на Песков съветската страна " не се съмнява, че дилемите на специфичната военна интервенция в Украйна ще бъдат осъществяване ", съобщи ТАСС. " Но както и да приключи интервенцията, това, несъмнено, не е съображение за потребление на нуклеарно оръжие. Имаме идея за сигурност, в която доста ясно е казано, че единствено при положение на опасност за съществуването на страната, на нашата страна, можем да използваме нуклеарно оръжие. И ние в действителност ще използваме нуклеарно оръжие за унищожаване на опасност за съществуването на нашата страна ", сподели Песков.

На въпрос дали Русия ще спре доставките на газ за Европа, в случай че Европейски Съюз откаже да заплаща за доставките в рубли, Песков отговори: " Няма заплащане - няма газ " , само че добави, че Русия още не е взела дефинитивно решение по какъв начин да реагира, в случай че европейски страни откажат да заплащат в съветската валута, отбелязва Ройтерс.

" Когато научим какво е окончателното решение на Европа, ще проучим какво може да се направи . Но несъмнено нямаме желание да се занимаваме с щедрост в това отношение, да пращаме гратис газ за Западна Европа ", съобщи представителят на съветския президент.

Междувременно енергийните министри на страните от Г-7 отхвърлиха настояванията на Москва за заплащания в рубли, напомня Ройтерс, цитирайки немския министър на стопанската система и отбраната на климата Роберт Хабек. След онлайн среща си министрите той акцентира, че мнението на министрите е, че сходно условие е едностранно и явно нарушаване на годни контракти, които би трябвало да се съблюдават, и че заплащанията в рубли са неприемливи.

На този декор в Истанбул  през днешния ден стартира  нов кръг от украинско-руските договаряния за прекъсване на войната в Украйна, организирани с посредничеството на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, оповестяват информационните организации.

Досегашните диалози не доведоха до съществен прогрес. Един от значимите въпроси е обвързван, както сподели в неделя президентът Володимир Зеленски, с гаранциите за сигурност, които желае да получи Украйна, нейния неутралитет и статут на страна без нуклеарните оръжия. Зеленски упрекна съветския президент Владимир Путин, че протака и бави договарянията.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков посочи неналичието на прогрес в досегашните диалози, охлаждайки упованията за накакъв пробив.

Украинският външен министър Дмитро Кулеба съобщи на уеб страницата си, че Зеленски е дал доста ясни инструкции на делегацията. " Не търгуваме с хора, територии или суверенитет " , сподели Кулеба. Според него минималната цел на започващите през днешния ден договаряния е постигането на трайно прекъсване на огъня.

Руският външен министър Сергей Лавров сподели, че към този момент директна среща сред Путин и Зеленски, каквато предлага украинският водач, би била " контрапродуктивна ".
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР