Украинският президент Володимир Зеленски все пак ще бъде на срещата

...
Украинският президент Володимир Зеленски все пак ще бъде на срещата
Коментари Харесай

Зеленски ще отиде на срещата на върха на НАТО въпреки заканите си

Украинският президент Володимир Зеленски въпреки всичко ще бъде на срещата на върха на НАТО във Вилнюс на 11-12 юли. Това заяви на конференция генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг.

По думите на Столтенберг украинският президент ще взе участие в първото съвещание на новия Съвет Украйна-НАТО - бъдеща " платформа за спешни съвещания и взимане на решения ".

Засега не е известно какви други оферти може да бъдат отправени към Украйна за бъдещите ѝ връзки с НАТО.

 

Припамняме, че представител на екипа на Зеленски  съобщи в края на юни, че той няма да посети форума, в случай че водачите на страните от отбранителния съюз не считат да отговорят на кандидатурата на Украйна за участие и че най-малко би трябвало да стартира процедурата да за приемане. Такива изказвания е отправял и самият Зеленски за " Уолстрийт джърнъл ".

Темата е деликатна за водачите от НАТО, до момента в който Украйна е във война с Русия. Самият Столтенберг е заявявал, че участието би трябвало да пристигна след войната. Някои западни страни - като Съединените щати и Германия - се притесняват, че всевъзможни внезапни придвижвания на алианса към Украйна биха дали на Русия причини да твърди, че европейски страни и Съединени американски щати са част от войната.

На срещата във Вилнюс е допустимо да се разискват единствено " гаранции " или " уверения " (предпочитана от някои страни дума) за сигурността на Украйна, които могат да се дадат, до момента в който участието на Киев не е на дневен ред.

" Очаквам, че водачите ни ще потвърдят, че Украйна ще стане член на НАТО и ще се обединят към това по какъв начин Украйна да реализира задачата си ", сподели Столтенберг.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР