Украинският президент Володимир Зеленски възложи на премиера Денис Шмигал задачата

...
Украинският президент Володимир Зеленски възложи на премиера Денис Шмигал задачата
Коментари Харесай

Зеленски иска да разбере може ли да преименува Русия на Московия

Украинският президент Володимир Зеленски разпореди на премиера Денис Шмигал задачата да изследва дали е допустимо Русия да се преименува на Московия на украински език, оповестява ТАСС.

Предложението идва въз основата на петиция на уеб страницата на Зеленски, която събра 25 000 подписа и бе предоставена на украинския президент за разглеждане.

Той изиска от Шмигал да разбере дали в исторически и културен проект този ход е вероятен и какви последици би довел по отношение на интернационалното право.

Налице са и други оферти в петицията, като да вземем за пример терминът " Руска федерация " да бъде сменен с " Московска федерация ", а " руснак " с " московчанин ".

По информация на ТАСС такива оферти са били показани и от градския съвет на Киев през януари 2022 година, откакто районните управляващи от украинските райони Лвов и Ровно са имали сходни начинания през декември 2021 година

За различен случай можем да потвърдим и припомняме, че през юли 2019 година съветникът на Володимир Зеленски и претендент за народен представител от президентската партия " Слуга на народа " Никита Потураев

През последните години в Украйна остро стои езиковият въпрос, а в страната не стопират апелите за възбрана или преименуване на всичко, което е обвързвано по някакъв метод с Русия или с съветския език .
 Киев къса с съветското минало - преименува близо 100 улици
Киев къса с съветското минало - преименува близо 100 улици

Новите имена ще увековечат загатна за значими исторически събития за Украйна
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР