Украинският президент Володимир Зеленски се срещна днес в Киев с

...
Украинският президент Володимир Зеленски се срещна днес в Киев с
Коментари Харесай

Украйна очаква от МААЕ не само проучване, но и демилитаризиране на Запорожката АЕЦ

Украинският президент Володимир Зеленски се срещна през днешния ден в Киев с представителите на Международната организация за нуклеарна сила (МААЕ), които са в Украйна, с цел да посетят окупираната от съветската войска Запорожка АЕЦ, съобщи Франс прес, като се базира на украинското президентство.

" Надяваме се делегацията на МААЕ, предвождана от генералния шеф на организацията Рафаел Гроси, да си проправи път през коридорите за сигурност, да доближи до централата и да направи по този начин, че да бъдат избегнати едни рискове, които са от международен мащаб ", акцентира Зеленски на видеозапис от срещата, оповестен от украинското президентство.

" Това е един от въпросите от първостепенно значение за сигурността на Украйна и целия свят ", сподели още Зеленски.

Международната общественост би трябвало да принуди Русия " неотложно да демилитаризира централата, да изтегли всичките си сили, оръжия и експлозиви оттова, както и да върне мощностите под украински надзор, като бъде основана демилитаризирана зона към тях ", акцентира украинският президент.

Запорожката АЕЦ е една от четирите украински нуклеарни централи и е най-голямата в цяла Европа. Всеки един от нейните шест реактора е с потенциал от хиляда мегавата. Руските сили откриха надзор върху централата през март, малко след началото на офанзивата си в Украйна. Районът на атомната централа беше неведнъж обстрелван, като двете страни си разменят взаимни обвинявания за това.

Миналата седмица централата беше изключена за малко от украинската електропреносна мрежа за първи път, откогато съществува, в резултат на развалени електропроводи.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР