Украинският президент Володимир Зеленски посети днес Херсон и говори пред

...
Украинският президент Володимир Зеленски посети днес Херсон и говори пред
Коментари Харесай

Зеленски пред войници и граждани в центъра на Херсон: Продължаваме напред, но не към Москва!

Украинският президент Володимир Зеленски посети през днешния ден Херсон и приказва пред намиращи се там бойци, броени дни откакто съветските сили се изтеглиха от южния украински град, предадоха Ройтерс и Българска телеграфна агенция.

 

Първите думи на президента бяха, че Херсон се връща под контрола на Украйна. В региона са документирани над 400 военни закононарушения на съветските сили и следствието продължава.

Украинското контранастъпление, което принуди съветските сили да се изтеглят от Херсон предходната седмица, е един от най-големите военни триумфи на Украйна, откогато Русия нахлу на украинска територия през февруари, отбелязва Ройтерс.

" Продължаваме напред ", сподели Зеленски на бойците, строени на централния площад на Херсон.

" Готови сме за мир, мир за цялата ни страна ", посочи украинският водач.

Зеленски изрази благодарността си към НАТО и към останалите съдружници на Украйна за помощта, която оказват в спора с Русия.

 

President Zelensky is in Kherson.
— Jimmy Rushton (@JimmySecUK)
Зеленски бе посрещнат от голям брой въодушевени жители. " За мен е доста значимо да съм тук през днешния ден. Всички рискуват - и военните, и публицистите. Затова ми се коства, че е значимо да се приказва тук и да се поддържат херсонци. За да почувстват, че ние освен обещаваме, само че и действително си връщаме териториите и нашия байрак ", сподели той. Зеленски награди и военните, които са взели участие в освобождението на Херсон.

На площада в Херсон се събраха и цивилни, измежду които имаше родители с деца. Част от тях развяваха украински флагове, а други се бяха загърнали с националните знамена.

 

" Ние се движим напред. Ние сме подготвени за мир. Мир за цялата ни страна ", сподели още украинският президент.

 

????????
— Andriy Yermak (@AndriyYermak)
Той благодари на НАТО и другите съдружници за поддръжката във войната и още веднъж означи голямото значение за преобръщането на хода на войната на доставката на американските системи HIMARS.

 

" Истински благополучен съм, можете да видите по реакцията на хората, че не става дума за нещо режисирано ", сподели още Зеленски.

" Хората чакаха украинската войска, нашите бойци, всички нас ", посочи президентът.

В отговор на въпрос накъде може да продължат настъплението си украинските бойци, Зеленски отвърна: " Не към Москва... Не ни интересуват териториите на друга страна ".

Украинският президент акцентира, че е било значимо да посети Херсон, с цел да показва поддръжката си за локалните поданици, които в продължение на осем месеца са били под съветска окупационна власт.

Минути преди Зеленски да дойде в Херсон в центъра на града се чу тон от обстрел. След като украинският водач приключи речта си, над града прозвуча ехтене от артилерийска пукотевица.

По данни на очевидци президентът е прекарал в Херсон към 30 минути.

Херсон е територия на Руската федерация, съобщи през днешния ден представителят на Кремъл Дмитрий Песков по отношение на визитата на Зеленски.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и ! 

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР