Украинският президент Володимир Зеленски откри с видeообръщение конференцията па сигурността

...
Украинският президент Володимир Зеленски откри с видeообръщение конференцията па сигурността
Коментари Харесай

Зеленски: Нямаме друг избор освен да победим

Украинският президент Володимир Зеленски откри с видeообръщение конференцията па сигурността в Мюнхен през днешния ден. На форума участват държавни глави и министри от над 40 страни. За първи път не са поканени Русия и Иран. България е показана от президента Радев.

Зеленски откри 59-тата Конференция по сигурността в Мюнхен, заявявайки, че Украйна няма различен избор с изключение на да победи. Панелът, на който Зеленски приказва, се назовава " Давид на Днепър " и се основава на библейската алегория за Давид, който побеждава всесилния Голиат с прашка.

Зеленски стартира обаче с лека рецензия към това мото, като уточни, че това име не дава отговор на мащабите на войната и опасността. Заплашена е освен Украйна, само че и целият континент. В заплаха е освен Днепър, само че и Темза и Шпрее, и Сена, и Висла, съобщи Зеленски. Той също по този начин уточни, че Украйна към момента не е получила нужните й оръжия, придържайки се към тази алегория.

„ Да бъдеш Давид значи да се бориш. Да бъдеш Давид, значи да имаш прашка, с цел да спечелиш. Ние към този момент нямаме прашката на Давид, само че имам вяра, че това е единствено краткотрайно. Искам да благодаря за мощната поддръжка и за оръжията, които получихме до момента. Благодаря на Олаф и на Емануел, които са тук в залата, благодаря на всички наши сътрудници от Съединени американски щати, от Англия, на всички страни от Европейски Съюз и на целия свят “, съобщи президентът на Украйна.

„ Трябва да победим Голиат “, съобщи по-нататък Зеленски. Давид би могъл да бъде образец за подражателство за западния алианс. Той победи Голиат със своята храброст. Украйна се нуждае от тази храброст и от неговата прашка в битката против Русия, уточни президентът. Думите му бяха разтълкувани като апел да се пристъпи към разискване на доставка и на изтребители за Украйна. След Зеленски на форума приказва и канцлерът Олаф Шолц. Той прикани Европейски Съюз да остане обединен и за следващ път акцентира, че мястото на Украйна е в Европа, като пълновръстен член на свободния свят.

След Зеленски приказва френският президент Еманюел Макрон. Това, което Европа би трябвало да влага в личната си сигурност в бъдеще, евентуално ще бъде различен акцент на срещата. Това ще желаят да знаят на първо място многочислените американски политици, които са посетители в Мюнхен. Една трета от американския Сенат участва на форума, вицепрезидентката Камала Харис и външният министър Блинкън също.

Междувременно външният министър на Украйна Дмитрий Кулеба конкретизира настояването:

" Ние бихме се интересували на първо място от изтребители от Съединени американски щати, Англия, Франция и Германия. Тези страни имат максимален индустриален потенциал и най-големи самолетни флотилии ", сподели той.

Самолетите биха могли да се употребяват за събаряне на противников ракети и са значими за контранастъплението.

Германският министър на защитата Борис Писториус се надява на повече обещания от страните-партньори за доставки на танкове за Украйна в Мюнхен.

" Разговорите не престават, в никакъв случай не изгубвам вяра ", съобщи Писториус при идването си на форума. Основната подготвеност е налице, " може би нещо ще се задвижи. "

Германското държавно управление се пробва " всеки ден " да убеди страните сътрудници да доставят повече оръжия на Украйна, сподели той. По думите му сега наподобява, че Германия е " отпред " във връзка с доставките на оръжие, до момента в който други страни забавят процеса. Първото нещо, което Писториус желае да направи в Мюнхен, е да беседва с представители на Полша и на оръжейната промишленост за доставките на муниции и аварийни елементи за танковете " Леопард " 2А4. Според Писториус обещаните немски танкове " Леопард 2 " ще бъдат в Украйна най-късно до последната седмица на март. Той е " изцяло убеден ", че Украйна ще устои на предстоящата съветска атака, съобщи министърът на защитата.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР