Украинският президент Володимир Зеленски описа ситуацията в Донецка и Луганска

...
Украинският президент Володимир Зеленски описа ситуацията в Донецка и Луганска
Коментари Харесай

Зеленски описа ситуацията в Донецка и Луганска област като най-горещата на фронта

Украинският президент Володимир Зеленски разказа обстановката в Донецка и Луганска област като " най-горещата " на фронта. В обичайното видеообръщение за края на 320-ия ден от войната изясни, че борбата за Донбас продължава.

Малко по-късно бе оповестена и оценка на английското военно разузнаване, съгласно която главната в тази офанзива частна съветска военна компания " Вагнер " и силите на Русия евентуално управляват множеството от града. " Вагнер " е движещата мощ в настъплението.

С думите си Зеленски удостовери, че източноукраинският град Бахмут е спрял да бъде средоточие на сраженията в хода на продължаващата 10 месеца и половина война, в която Бахмут известно време бе най-опасното място и което Зеленски посети в края на предходната година.

" Макар окупаторите в този момент да са съсредоточили най-големите си старания на Соледар, резултатът от тази тежка и продължителна борба ще стане избавление на целия наш Донбас ", сподели още той.

" Благодаря на всички наши бойци, които пазят Бахмут... и бойците в Соледар, които устояват на новите и още по-яростни офанзиви от нашествениците ", сподели още той.

По думите му в Соледар Украйна е спечелила " в допълнение време и спомагателни сили " с помощта на издръжливостта на бойците. След това обаче Зеленски разказа и цената на офанзивата, на която е подложен градът:

А какво искаше Русия да завоюва там? Всичко е изцяло разрушено, съвсем не остана живот. И са изгубени хиляди хора: цялата земя под Соледар е осеяна от телата на окупаторите и следи от удари. Така наподобява безумието.

И Бахмут, на 10-15 км от Соледар, се счита за съвсем опустошен: от 72 хиляди поданици довоенно население в него към края на декември бяха останали 12 хиляди

Бахмут остава под украински надзор, това бе обстановката и в Соледар, само че през вчерашния ден, когато Украйна удостовери " мощен взлом " против Соледар, съветски провоенни канали в " Телеграм " говореха за триумфи на Русия в центъра. В дните на така наречен коледно помирение, оповестено от Москва, създателят на " Вагнер " Евгений Пригожин заяви, че тя сама напредва в града. Тогава се появи информация, че " Вагнер " е съумяла да пробие украинската блокада, само че в почивните дни силите на Киев, наподобява, съумяха да стабилизират фронта.

И новото нахлуване против Соледар, за което нощес заяви Украйна, е образувано от " най-хубавите запаси на " Вагнер ".

Междувременно Русия и Украйна продължиха да разменят огън и в други елементи на страната. Най-малко 15 са ранените вследствие на ракетен удар по Очаков в Николаевска област, заяви ръководителят на регионалната военна администрация Виталий Ким. Повредени съгласно него са над 100 жилища и са с разрушени стъкла.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и !

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР