Украинският президент Володимир Зеленски обвини руските въоръжени сили, че масово

...
Украинският президент Володимир Зеленски обвини руските въоръжени сили, че масово
Коментари Харесай

Зеленски: Изтезанията бяха широко разпространена практика в окупираната територия

Украинският президент Володимир Зеленски упрекна съветските въоръжени сили, че всеобщо са прибягвали до мъчения в до неотдавна окупираната от тях част от Харковска област, предадоха Франс прес и ДПА, представени от Българска телеграфна агенция.

В обичайното си вечерно видеообръщение той сподели, че в североизточния украински район, граничещ с Русия, към този момент са открити минимум 10 места за изтезания.

" Изтезанията бяха необятно публикувана процедура в окупираната територия ", съобщи Зеленски. Той назова съветските военни, избягали преди седмица на фона на украинската контраатака, " рашисти " (б. ред.: съветски фашисти) и съпостави държанието им с това на нацистите по време на Втората международна война.

Подобно на нацистите, руснаците ще бъдат държани виновни за дейностите си в съда, даде обещание украинският президент. Той се зарече да бъде открита самоличността на всички мъчители.

Окупаторите изоставиха при бягството си съоръжение за изтезания, сподели Зеленски.

Украинските управляващи разгласиха фотоси на хипотетични места и съоръжение за мъчения, отбелязва ДПА.

Доказателства за изтезания бяха открити в всеобщия гроб в гора покрай неотдавна освободения град Изюм, съобщи украинският президент. Той добави, че работата по ексхумация на тела е траяла и през вчерашния ден.

В петък украинските управляващи оповестиха, че са намерили в всеобщия гроб труповете на 450 цивилни със следи от насилствена гибел и мъчения. Новината провокира острата реакция на Запада, като чешкият министър на външните работи Ян Липавски, чиято страна е ротационен ръководител на Съвета на Европейски Съюз, прикани за " бързото основаване на специфичен интернационален арбитражен съд ". Русия отхвърля изказванията на Украйна.

Украинският омбудсман Дмитро Лубинец в това време допусна, че " евентуално повече от 1000 украински жители (са били) измъчвани и убити в (наскоро) освободените територии ".
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР