Украинският президент Володимир Зеленски каза в интервю за Билд и

...
Украинският президент Володимир Зеленски каза в интервю за Билд и
Коментари Харесай

Зеленски: Руснаци стрелят по спасители в наводнени райони

Украинският президент Володимир Зеленск и сподели в изявление за " Билд " и " Политико ", че претекстът зад разрушаването на язовир Каховка , което съгласно него е осъществено от руснаците, е бил да се затрудни Украйна да извърши контраатака .

" Те се опасяват, че ще стартираме контранастъпление в тази посока и желаят да затруднят освобождението на нашите територии ", акцентира Зеленски.

Държавният глава показа още, че преди година Украйна " сподели, че имаме информация, че нещо ще се случи " и че язовирът ще бъде миниран.

Зеленски съобщи, че не може да показа никакви доказателства, че Москва стои зад офанзивата, защото регионът е окупиран от съветски сили . " Когато сме там, ще събираме доказателства ", акцентира той.

Руските сили стрелят по украински спасители , които се пробват да доближат до тези, които са хванати в капан в засегнатите от наводненията региони на окупирания Херсон след разрушаването на язовир Нова Каховка, сподели Зеленски.

" Веднага щом нашите помощници се опитат да ги спасят, по тях се стреля ", сподели Зеленски, имайки поради напъните да се доближи до жителите на градове на окупирания от Русия бряг на река Днепър, който беше наводнен от наводнения, откакто гърмежи отчасти унищожиха язовир във вторник. Според Киев наводненията заплашват 80 обитаеми места от двете страни на реката, следени от Украйна, и от руснаците.

" Хора, животни умряха ", сподели Зеленски. " От покривите на наводнените къщи хората виждат тела на удавници . Можете да видите това от другата страна. Извеждането на хората от окупираната част на Херсонска област е доста мъчно. Когато нашите сили се пробват да ги измъкнат, те биват обстрелвани от окупаторите от разстояние ".

Той добави: " Няма да можем да забележим всички последици за няколко дни, чак когато водата изтече малко. " След като в началото отхвърли язовирът да е бил взривен, Русия упрекна Киев за бедствието. Язовирът свързва река Днепър, задържайки цели 18 кубически километра вода и беше жизненоважен източник на вода за полуостров Крим, който Русия нелегално анексира през 2014 година

Украйна твърди, че Кремъл стои зад разрушаването на язовира, като част от обезверен опит да се спре предстоящата контраатака на Киев.

" Те схващат доста добре, че ще изгубят тази борба ", сподели Зеленски пред Axel Springer, компанията майка на POLITICO. " Те протакат освобождението на нашите територии ".

Посочвайки обстоятелството, че язовирът е под контрола на съветските сили през цялото време на пълномащабното навлизане през февруари 2022 година, Зеленски сподели, че виновността за това е Кремъл.

" Това се случва на окупирана територия ", сподели Зеленски и добави, че от дълго време е предупреждавал западните си съдружници за вероятността руснаците да се опитат да разрушат язовира .

" Всички споделиха: " Висок е рискът язовирът да бъде взривен, в случай че съперникът усети, че ние ще нахлуем в тези територии, с цел да ги освободим ", сподели украинският президент. Руснаците " се опасяват , че ще стартираме контранастъпление в тази посока и желаят да затруднят освобождението на нашите региони. Те не се замислиха да наводнят и своите окупирани територии . Не виждам други аргументи. "

Зеленски се прицели и в интернационалните филантропични организации, които съгласно него липсват с деяние, когато става дума за избавителни интервенции на място.

" Те не са там ", сподели той. Въпреки че Украйна насочи апел за помощ, " не получихме никакъв отговор. Аз съм шокиран. "
 Зеленски: Правим всичко, с цел да осигурим вода след гърмежа в язовир Каховка
Зеленски: Правим всичко, с цел да осигурим вода след гърмежа в язовир Каховка

Централата е била изцяло разрушена и не може да бъде възстановена
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР