Украинският президент Володимир Зеленски, българския премиер Николай Денков и вицепремиера

...
Украинският президент Володимир Зеленски, българския премиер Николай Денков и вицепремиера
Коментари Харесай

Зеленски по време на дискусията: Намалихме мащаба на войната заради оръжието, което получаваме

Украинският президент Володимир Зеленски, българския министър председател Николай Денков и вицепремиера и външен министър Мария Габриел организираха полемика в Националния исторически музей в София.

Премиерът Денков съобщи първоначално на полемиката, че не инцидентно Зеленски е поканен измежду скъпи артефакти от българската история.

" Не инцидентно сме точно в Слънчевата зала, в която централно място заема едно от безпорните доказателства за стародавната връзка сред земите на днешна Украйна и България - съкровището от гроба на Хан Кубрат в село Мала Перешчепина. Сред хубостта към нас желаеме да приказваме не за войната, а за мира. За оня резистентен и обективен мир, към който се стремим всички. Който ще донесе успокоение и по-добър живот, несамо на украинския, само че и на съветския народ и на цяла Европа. Убеден съм, че той е реалистична цел, в случай че всички ние освен имаме вяра в него, само че и поставяме нужните старания да го реализираме ", сподели той. 

" Искам да изразя благодарността си през днешния ден да бъдем с вас. Този ден изпраща доста мощно обръщение за Европа и целия свят. Благодарение на вас ние изпълваме със наличие тази думичка - демократични полезности ". 

С тези думи се обърна Мария Габриел към украинския президент Володимир Зеленски.

" Всички знаем, че когато има война, най-високата цена я заплащат жителите. Искам да продължим всички да не продължим да губим погледа към човешкото измерение ", сподели още тя. 

Володимир Зеленски  показа, че има измежду присъстващите на полемиката и го усеща. " Позволете ми по този начин да се обръщам към вас ", сподели той.  

" Искам да благодаря на всички в България. Хората, които откриха леговище във вашето общество. Искам да аплодирате на себе си за всички, което направихте за нашите хора. Ние се стараем те да се върнат. Ние усещаме, че това е допустимо. Всичко зависи от един фактор - мощността за тази значима поддръжка, която използваме за защита. Подкрепа за глобите против Русия ", сподели Зеленски. 

" Абсурдни са изказванията, че помощта с оръжия ще удължи войната . Успяхме да понижим мащаба на тази война и поради оръжието, което получаваме. Близо 1900 града и села от украинската земя са към този момент освободени. Отбихме съветските офанзиви срещу северните региони, осигурихме обилни територии на изток и юг, сътворяваме мощен въздушен щит, към този момент доказахме, че Русия към този момент няма такива ракети, които да не могат да бъдат свалени ", безапелационен е той. 

" Сегашният съветски режим е последният подтисник в Европа. Той би трябвало да загуби, както на бойното поле, по този начин и в политиката ", сподели още той. 

" Винаги помнете за единството, единството е доста значимо. Съвременната Европа не може да си разреши разкоша на вътрешното разделяне ", добави украинският президент. 

" Смятам, че бъркат някои представители на властта у вас, или най-малко аз не съм склонен - не войната основава енергийни и продоволствени дефицити. Сигурността на Черно море е един от аспектите, които говорихме - те не могат да вземат нашата Одеса, само че блокират Одеса , тъй като не могат да създадат десант там. Целта е да основат неестествен апетит по света, изключително в Африка. Нашите фермери бяха подготвени да раздават гратис продоволствена продукция. Ако не можеш да го изнесеш, къде можеш да съхраняваш тази продукция, когато на всички места е блокирано? Какво направи Путин - изнасяше своята продукция, понижи конкуренцията и подвигна цените ", съобщи Володимир Зеленски.

Той даде образец, че когато Украйна има остатък на електоенергия на евтина цена, те са се присъединили в мрежите на Европейски Съюз. " Те превзеха Запорожката АЕЦ - какво направиха, изключиха я, с цел да сътвори недостиг. Това не е войната, а един човек го провокира. Такива рецесии има доста ", съобщи още украинският държавен глава в границите на полемиката.

Зеленски разяснява и за усещанията от срещата си на Радев.

" Днес общувах с президента Радев. Във всички други аспекти, енергетиката и формулата за мира, ние имахме цялостно единогласие. Имаме разнообразни визии с военната помощ за Украйна - той счита, че това е ескалация, а аз считам, че не е, а е отбрана. Това е безусловно друга философия. Няма да подлагам на критика президента, аз съм на посетители. Уважавам вашата страна и избор. Струва ми се, че това е най-важното - че поддържаме връзка, без значение че аз съм пристигнал по покана на министър-председателя, и все пак се срещнах с всички, тъй като почитам всички ваши институции и водачи. Радев, като висш главнокомандващ, ми сподели, че не може да допусне да се понижи въоръжението на Българската войска. Ако Русия продължи напред, вашето оръжие няма да стигне. Не недооценявам армията на България и не я подценявам. На нас също не ни стигна въоръжението, на нас ни помагаха сътрудниците. Русия имат големи ресурси и по тази причина е мъчно да се бориш ", съобщи още украинският президент.

В края на полемиката дете сервира цвете на Зеленски и развълнува, какво него, по този начин и присъстващите. 

Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР