Украинският президент ще подпише до дни указ, с който формално

...
Украинският президент ще подпише до дни указ, с който формално
Коментари Харесай

Най-вероятна дата за предсрочните избори в Украйна е 21 юли

Украинският президент ще подпише до дни декрет, с който официално ще разпусне Народното събрание и ще дефинира дата за предварителни избори, сподели в телевизионно изказване негов консултант, представен от Асошиейтед прес.

Андрий Богдан изрази вяра, че Върховната Рада (парламентът) ще гласоподава промени в изборния закон, преди да бъде разпусната. Според него най-вероятна дата за изборите към този момент се обрисува 21 юли.

Броени минути откакто встъпи през вчерашния ден в служба, новоизбраният президент Володимир Зеленски изненадващо разгласи, че разпуска Народното събрание, в който доминират съдружници на досегашния държавен глава Петро Порошенко. Тази заран Зеленски се срещна с политически водачи в Народното събрание, с цел да разиска с тях разпускането на Народното събрание и идващите политически ходове.

Според Богдан при днешните съвещания с президента съвсем всички парламентарни групи са се съгласили с разпускането на Радата и с изключителните избори. " Ние считаме, че това ще бъде значима крачка към възобновяване на Народното събрание и попълването му с нови прогресивни лица, които имат предпочитание и опция да работят за Украйна ", сподели Зеленски, представен от ТАСС.

Съветникът добави, че на следващия ден може да се състои изключително пленарно съвещание на Радата, на което да се прегледат промени в изборното законодателство. Вероятно ще се премине към напълно пропорционална система по партийни листи, като бъде анулирана досегашната смесена система, при която 50 % от депутатите в Радата се избират мажоритарно. Богдан удостовери и информацията, че депутатите могат да намалят партийната " преграда " за влизане в Народното събрание от сегашните 5 на 100 до 3 на 100.

Според съветника президентът още не е назначил началник на своята администрация, само че това не пречи съответните укази да бъдат признати в най-скоро време, даже още довечера.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР