Украинският парламент днес одобри законопроект, разрешаващ участието на чуждестранни военни

...
Украинският парламент днес одобри законопроект, разрешаващ участието на чуждестранни военни
Коментари Харесай

Украйна разреши на чуждестранни сили да участват в планираните за 2022 г. военни учения

Украинският парламент през днешния ден утвърди законопроект, разрешаващ присъединяване на задгранични военни в плануваните за 2022 година военни учения на територията на някогашната руска република - ход, който евентуално ще разгневи Русия, съобщи Ройтерс.

Според законопроекта, препоръчан от украинския президент Володимир Зеленски, Украйна има намерение да организира следващата година 10 огромни военни учения.

Украйна, която не е член на НАТО, разшири взаимоотношението си във военната сфера със западните страни на фона на усилването на враждебността от страна на Русия и подкрепяните от нея сили, което усили риска от експлоадирането на открита война сред двете прилежащи страни, отбелязва Ройтерс.

Киев упреква Москва, че е струпала към 90 000 военни по общата им граница. Според Москва тези дейности се подхващат с напълно отбранителна цел и тя има правото да разполага войски на личната си територия както откри за добре.

Заместник-министърът на защитата на Украйна Анатолий Петренко в изявлението си пред Народното събрание преди днешното гласоподаване сподели, че 21 000 украински и 11 500 военнослужещи от Съединени американски щати, Англия, Полша, Румъния и други страни ще вземат участие следващата година в учения по суша, море и въздух.

" Провеждането на многонационални учения на наша територия ще помогне за подсилване на отбранителните ни качества и ще поддържа политическите и дипломатическите старания за поддържане на стабилността в района ", сподели Петренко.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР