Украинският флаг беше издигнат отново на Змийския остров в Черно

...
Украинският флаг беше издигнат отново на Змийския остров в Черно
Коментари Харесай

Знамето на Украйна отново се вее на Змийския остров

Украинският байрак беше повдигнат още веднъж на Змийския остров в Черно море. Това разгласи през днешния ден украински боен представител, представен от " Ройтерс ".

Това се случва, откакто предходната седмица съветските войски се изтеглиха от стратегическия остров.

Територията (Змийския остров) е върната под юрисдикцията на Украйна, съобщи на конференция Наталия Хуменюк, представител на южното военно командване на Украйна.

В края на юни началникът на кабинета на украинския президент Володимир Зеленски - Андрий Ермак, написа в Туитър: " БУМ! Няма повече съветски войски на Змийския остров. Нашите въоръжени сили свършиха страхотна работа ".

Впоследствие съветското министерство на защитата удостовери, че съветските въоръжени сили са се изтеглили от острова.

Ведомството дефинира маневрата като " жест на благосклонност " и акцентира, че това демонстрира, че Русия не попречва напъните на Организация на обединените нации да провежда филантропичен кулоар за експорт на земеделска продукция от Украйна.

Ден по-късно Украйна упрекна съветската войска, че е атакувала Змийския остров с фосфорни бомби.

Още от началото на съветската инвазия в Украйна, Змийският остров получи жизненоважен и съвсем митичен статут във войната. Това незабележително, скалисто място в Черно море бе заграбено от Русия и се трансформира в полесражение със стратегическа стойност, написа през май Би Би Си.

Миналия месец Русия твърдеше, че Украйна е претърпяла пагубни загуби в несполучливи опити да си върне острова, в това число специфични елементи, военни самолети, хеликоптери, дронове. Украйна пък настояваше, че е лимитирала акцията си до атакуване на уреди на острова и лодки.

Исторически, Змийският остров е румънска територия, до момента в който не е отстъпен през 1948 година на Съветския съюз, който го употребява като радарна база. Тъй като Румъния попада под руско въздействие до 1989 година, Букурещ приема съглашението.
ТЕМА преди 3 часа 581 преди 3 часа 1776 преди 6 часа 889
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР