Украинския президент Володомир Зеленски заяви, че Африка е заложник във

...
Украинския президент Володомир Зеленски заяви, че Африка е заложник във
Коментари Харесай

Зеленски: Африка е заложник във войната с Русия

Украинския президент Володомир Зеленски съобщи, че Африка е " пленник " във войната с Русия, която способства за покачването на цените на питателните столи на континента, съобщи Българска телеграфна агенция, базирайки се на Ройтерс.

Африканските страни са съществено наранени от растящата рецесия, която докара до повишение на цената на зърното, олиото, горивото и земеделските торове.

Русия и Украйна обезпечават съвсем една трета от доставките на пшеница по света. Русия също по този начин е и главен експортьор на аграрни торове, а Украйна е главен експортьор на царевица и слънчогледово олио.

" Обръщам се към вас по време на изключително състояние, когато имаме война. В изключителна обстановка за целия свят, когато Африка в действителност е взета за пленник. Заложник на тези, които започнаха война против нашата страна ", съобщи Зеленски във видео послание към водачите на Африканския съюз.

" Тази война може да ви се коства много далечна на вас и вашите страни. Но пагубното повишаване на цените на питателните артикули към този момент я е пренесло в домовете на милиони африкански фамилии ".

Москва отхвърли обвиняванията, че съзнателно блокира износа на зърно от Украйна и твърди, че повишението на цените на храните и на горивата в международен мащаб се дължи на наложените от Запада наказания против Русия, поради нашествието в Украйна.

В началото на юни сенегалският президент Маки Сал съобщи, че Владимир Путин му е споделил, че е подготвен да даде опция за експорт на украинското зърно, с цел да облекчи международната продоволствена рецесия, която визира изключително тежко Африка.

Маки Сал, който с изключение на президент на Сенегал е и ръководител на Африканския съюз, написа през днешния ден в " Туитър " след речта на Зеленски, че континентът остава зает със спазването на интернационалното право, мирното разрешаване на спорове и свободната търговия.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР