Украинските сили засилват натиска срещу руските войски в южната Херсонска

...
Украинските сили засилват натиска срещу руските войски в южната Херсонска
Коментари Харесай

Защо Херсонска област е толкова важна

Украинските сили ускоряват натиска против съветските войски в южната Херсонска област, която Москва окупира при започване на своята инвазия в Украйна, почнала на 24 февруари. Загубата на този район би била следващ огромен неуспех за президента Владимир Путин.

Регионът е от стратегическо значение за хода на войната на Русия в Украйна. Ето за какво:

ВРАТА КЪМ КРИМ

Херсонска област граничи с Крим и обезпечава на Москва сухопътна връзка към черноморския полуостров, който тя заграби от Киев през 2014 година. Ако Украйна превземе забележителна част от Херсонска област, Москва ще бъде лишена от тази сухопътен кулоар. Това също по този начин би доближило украинската далекобойна артилерия до Крим, който Москва счита за жизненоважен за своите ползи.

На украинския полуостров, чието анексиране е считано от Путин за най-важното му достижение през неговите повече от две десетилетия на власт, са ситуирани големи съветски военни сили, както и Черноморският флот, които Москва употребява, с цел да уголемява своето въздействие в Средиземно море и в Близкия изток.

СНАБДЯВАНЕ С ПИТЕЙНА ВОДА

Снабдяването с питейна вода в Крим също ще бъде застрашено, в случай че Украйна си върне контрола над Херсонска област.

След като Москва завладя Крим, Киев блокира доставките на вода през канал от река Днепър. Когато Русия завладя елементи от Херсонска област и прилежащата Запорожка област на изток, тя неотложно стартира да деблокира канала, с цел да възобнови снабдяването с питейна вода. Русия се нуждае от тази вода за локалното население, за напояване на безплодната земя на полуострова, както и за многочислените си военни обекти.

ЛОГИСТИЧНИ МАРШРУТИ

Руските сили са се окопали на десния – западен бряг на река Днепър, в северната част на Херсонска област. Това е единственото място, където има съветско наличие на десния бряг на необятната река, която разполовява Украйна. Украински сили нанасят удари по мостовете над реката, с цел да нарушат снабдяването на Москва. (Руска) загуба на тази страна на реката ще разреши на Украйна да нападна съветските снабдителни линии в Запорожка област и да се опита да си върне Запорожката АЕЦ, споделят военни анализатори. " Десният бряг е значим и за двете страни – за (Русия), с цел да подсигури стабилността на защитата в посока Запорожие, и за (Украйна), с цел да бъде освободено това направление и да бъдат прекратени тези три значими артерии: сухопътната връзка към Крим, водата към Крим и да бъде възобновен контролът над (атомната централа) ", сподели военният анализатор Олег Жданов.

СИМВОЛИЧНО ЗНАЧЕНИЕ

Херсон понастоящем е единственият основен град на украинска област, високомерен от съветските сили от началото на нашествието на 24 февруари. Затова неговата загуба би била тежък алегоричен удар за Кремъл и би посочила, че Русия, към този момент не е съумяла да напредне към градовете Николаев и Одеса, които Москва се пробва да превземе, сподели военният анализатор Олександър Мусиенко. " Ясно е, че загубата на Херсон и херсонското предмостие ще имат последствия за имиджа на Русия и ще бъдат възприети отрицателно в самата Русия ", добави той.

КОНТРОЛ НАД ЧЕРНО МОРЕ

Херсонска област, чието довоенно население възлизаше на повече от един милион души, е на брега на Черно море. Нейното завладяване би разрешило на Киев да си върне контрола над част от крайбрежието на това море, което е основна артерия за неговия експорт на храни към задграничните пазари. (БТА)

(Владимир Арангелов)

ТОМ БАЛМФОРТ И ПАВЕЛ ПОЛИТЮК ОТ РОЙТЕРС
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР