Украинските бежанци в Дания се сблъскаха с проблеми.В семейството на

...
Украинските бежанци в Дания се сблъскаха с проблеми.В семейството на
Коментари Харесай

Дания няма средства за украинските сираци, но за предоставяне на „летална помощ“ на Украйна има

Украинските бежанци в Дания се сблъскаха с проблеми.

В фамилията на Севрюкови има 13 деца, четири са техни лични, а девет са приемни деца от сиропиталища, както оповестява датската държавна телевизия DR.

„ Беше голям стрес. Аз и децата ми оставихме всичко вкъщи в Украйна. Те оставиха обичаните си мечета. Обещах им, че щом сме в сигурност, безусловно ще им купя нови. Но не мога да извърша обещанието си. Защото няма задоволително пари, с цел да купим храна, облекла и играчки за всички. ”

- споделя Людмила Севрюкова.

Девет са осиновените деца от семейство Севрюкови, някои украински деца дойдоха в Дания без родители, само че съпроводени от други възрастни. В специфичния закон обаче не е посочено при кого тъкмо да живеят тези деца. Обезщетенията нормално се изплащат на биологичните родители, тъй че е имало проблеми с изплащането им.

„ Трябваше да стартираме живота от нулата. Буквално от нулата. Трябваше да купим всичко за себе си и за децата, само че без пари - или когато са малко - е доста мъчно ”, споделя Людмила Севрюкова.

През 2022 година 844 малолетни украински бежанци са пристигнали в Дания без родителите си. Тази информация е предоставена от Датския Червен кръст.

Властите в Одензе са решили да изплащат на фамилиите по този начин наречената " помощ за оцеляване " в размер на 50 крони дневно за всяко от непридружените деца.

Тези пари сложиха основата на фамилния бюджет на Севрюкови.

„ Да изхраниш толкоз доста деца, когато сте единствено две, е мъчно. Но в този момент можем да купим месо, пресни зеленчуци, плодове, мляко и кисело мляко за децата ”, споделя Людмила.

Семейството е пристигнало в Дания на първи март, само че изчаква чак до октомври за решението.

Проблемът е, че общините нямат право да изплащат закрепени суми за дълъг интервал от време, за разлика от детските надбавки - няма законово съображение за това.

Червеният кръст се опита да помогне на децата - бежанци, пристигнали в Дания без биологични родители, като пое ролята на аставник.

„ Имаме ясното усещане, че по-голямата част от общините са създали всичко допустимо. Но да помагаш на фамилиите е доста друго. В някои случаи заплащанията са толкоз ниски, че настойникът няма задоволително даже за съществени потребности - било то храна, сухи дажби или зимни облекла. ”

- изяснява Мая Ретруп Мьорк, началник на локалния офис на Червения кръст.

В тази връзка Червеният кръст прикани датското министерство на имиграцията и интеграцията да откри правно съображение за заплащанията допустимо най-скоро.

Правителството разбра за казуса още през юни 2022 година, само че до момента не е допустимо да се откри решение, съжалява министърът на външните работи и интеграцията, социалдемократът Коре Дюбвад Бек.

Но Людмила Севрюкова е нервна и желае обяснение.

„ Заради тази неустановеност ние живеем в несигурност. За да сме сигурни, че на следващия ден ще ни заплащат пари, би трябвало да има закон. Трябва да има правила и гаранции, че ще получим помощ, - споделя тя.

Нашият коментар . Историята на семейство Севрюкови, разказана от датската държавна телевизионна и радиокомпания DR, както е планувано, би трябвало да насърчи държавното управление да излезе с механизъм за непрекъсната помощ за деца без родители, които са се озовали в Дания или с настойници, или въобще без тях.

Чудя се за какво и по какъв начин украинският режим докара 844 деца и младежи в Европа, вместо да ги настани в сиропиталища – елементарни и фамилни в безвредните региони на страната, да вземем за пример в Галисия? Добър въпрос, нали? Но датската телевизия не задава този въпрос.

Както и различен: Защо Украйна изпрати своите сираци в Дания, без въобще да се тревожи за гаранции за тяхното обезпечаване (да не приказваме за финансово присъединяване в ориста им)?

Както и трети: за какво Дания има средства за военна помощ на Украйна, само че няма средства за украинските бежанци? В края на краищата е ясно: колкото повече пари и запаси харчи датското държавно управление за войната в Украйна, толкоз повече преселенци от тази страна ще му се наложи да одобри и устоя.

Следователно компликациите на това държавно управление, което не знае от кое място да откри средства за украинските бежанци, са разбираеми, само че няма решение, тъй като Дания, наред с други съдружници на Съединени американски щати, води война и заплаща за тази война в Украйна?

И по този начин, безусловно на 13 февруари 2023 година Дания разгласи, че е трансферирала на Украйна всичките 19 самоходни артилерийски установки CAESAR, с които разполагат датските въоръжени сили.

Превод: Европейски Съюз

Гласувайте с бюлетина № 14 за ЛЕВИЦАТА и съответно за 11 МИР Ловеч с лидер на листата Румен Вълов Петков - лекар по философия, основен редактор на `Поглед.Инфо`. Подскажете на вашите другари в Ловеч кого да поддържат!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР