Украинските бежанци в България, които искат да получа висше образование,

...
Украинските бежанци в България, които искат да получа висше образование,
Коментари Харесай

Организации ще преговарят с пловдивски университети за по-ниски такси за украински бежанци

Украинските бежанци в България, които желаят да получа висше обучение, са изправени пред алтернативата – да заплащат на университетите хиляди левове такси за чужденци, или да заминат за Чехия, където ще имат постоянни семестриални такси с локалните студенти. Това описа украинката Наталия Еллис по време на Кръгла маса в Пловдив, която разиска компликациите по пътя на интеграцията на украинските бежанци у нас. На срещата участваха представители на МОН, Агенция по заетостта, РЗИ, локалната власт и неправителствени организации.
Прочетете още
Пред тази компликация не са изправени бягащите от войната в Украйна, които имат и български генезис. За тях страната към този момент е осигурила опция да поеме таксите им за университет и общежитие. За останалите младежи обаче България към момента не е подсигурила механизъм, който да ги поддържа в желанието да се образоват, когато се намират под краткотрайна протекция в страната ни.

 „ Чехия и България са страни-членки на един и същи Европейски съюз. Работят с едни и също наставления. Защо ние не може да подсигурим на украинските младежи, които желаят да учат тук, опцията да го направя. Ако нещо в системата не се промени – България ще загуби доста качествени и умни младежи. Те ще заминат за страни от Европейски Съюз, които им дават опцията да учат “, разяснява Еллис.

Към фондацията ѝ, която се бори за интеграцията на бежанци от Украйна, са се обърнали няколко младежи, които желаят да се запишат в университети в Пловдив. Тъй като нямат двойно поданство обаче, те би трябвало да заплащат такса за чужденец, която е непостижима за фамилиите им.

„ Университетите се тормозят, че откакто войната завърши, подготвените студенти ще си тръгнат отсам. Ако някой в тази стая мисли, че войната на следващия ден ще завърши – вдигнете ръка, с цел да ви обясня персонално, ще това ще отнеме още най-малко 5 години. Т.е. минаваме един цялостен цикъл на образование. Тези младежи, в случай че са удовлетворени от образованието, основали обществените контакти и връзки си тук – те ще желаят да останат. Трябва да променим мисленето си в тази посока “, споделя още Наталия.



Около мнението и се сплотиха и останалите присъстващи на Кръглата маса. Те пожелаха да се поеме решителна самодейност за диалози с университетските препоръки и ректори в Пловдив. Идеята за ходатайство в тази тенденция бе прегърната и от Омбудсмана на Пловдив Борислав Стаматов, който бе част от срещата.

Представители на МОН също приветстваха концепцията за търсене на разновидности за обезпечаване на свободни места за украински студенти, като предложиха да се сформира лист с мечтаните от тях специалности, на база който на по-късен стадий да се договаря с университетите.

Друг акцент, който институции и неправителствени организации сложиха, е търсенето на начини за законово уредена поддръжка на бежанците.

„ Ако бежанците не получат заслон легално, те стартират да го търсят по незаконен метод. Украинската мафия е една от най-големите в света. Знаете ли какъв брой постоянно при мен идват украинци и споделя: „ На кого да си платя, за да… “. Ние в България не сме привикнали по този начин, тук всичко става с изкарване на документи. Те би трябвало да знаят това, с цел да не се изправи обществото ни пред едни други проблеми “, сподели Лана Петкова от Храков, която от 25 години живее в Пловдив и от началото на оказва помощ на бежанците.

На срещата бяха наранени и проблемите на бежанците, които имат одобрени специалности, само че не могат да ги практикуват в България. едни от тях са да вземем за пример лекари, медици и стоматолози, които би трябвало да владеят идеално равнище на български, с цел да получат заверка на дипломите си. експерти подчертаваха и върху тромавата процедура за разкриване на компания за практикуване на комерсиална активност, при която статутът им на чужденци доста удължава времето за реакция на институциите.

Присъстващите обмениха положителни практики, само че и се заканиха да търсят благоприятни условия за законови решения на проблемите, които затрудняват културната акомодация и обществената интеграция на украинските бежанци в българското общество. Срещата им бе почетена и от ръководителят на Върховния комисариат за бежанците към Организация на обединените нации Седа Кузуджу, която акцентира значимата роля, която България извършва при указване на протекция и поддръжка на украинците в търсенето им на сигурност след войната.

Припомняме, че през днешния ден Кузуджу бе в Община Пловдив, където подписа меморандум за съдействие. Повече по тематиката вижте тук:
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР