Украинските бежанци по-скоро биха се върнали в Украйна, отколкото да

...
Украинските бежанци по-скоро биха се върнали в Украйна, отколкото да
Коментари Харесай

Олена Коцева: Бежанците по-скоро биха се върнали в Украйна, отколкото в базите

Украинските бежанци по-скоро биха се върнали в Украйна, в сравнение с да отидат в базите в Елхово и Сарафово. Това съобщи ръководителят на Сдружението на украинските организации в България Олена Коцева пред Нова телевизия.

Днес е последният ден от програмата за подкрепяне на хотелиерите, настанили украински бежанци с по 40 лв. на човек .

Мнозина от притежателите на хотели не аплайваха за продължение на програмата, тъй като от на следващия ден сумата е 15, вместо 40 лв. за спане и храна дневно.

В множеството места за настаняване към този момент одобряват непознати туристи с предварителни резервации . Днес се чака огромен брой украински бежанци да изоставен хотелите в " Слънчев бряг " .

Вицепремиерът Калина Константинова разгласи нощес, че стопира разселването на украинци към вътрешността на страната. Те ще бъдат настанявани в буферни зони в Елхово и Сарафово . В нейното видео бе казано, че филантропичната помощ е право, а не обвързване и реакцията на страната бе подбудена от отхвърли на доста украинци да бъдат пренастанени в бази навътре в страната.

" Тонът на госпожа Константинова е под всякаква рецензия ", разяснява Олена Коцева видеообръщението на вицепремиера. По думите й измежду украинците има доста травмирани хора, които са чувствителни , и Щабът би трябвало да се съветва с екип от психолози.

Причините рейсовете, които трябваше да превозят бежанци към вътрешността на страната, да са празни, по думите й са доста.

" Те не желаят да тук-там без достъп до медицина, без достъп до интернет. Това не са хора от пещерна епоха. Това са доста прогресивни хора, които преди този масиран обстрел са живели доста по-добре от междинната класа в България ", сподели още Коцева.

Според нея този проблем с изискванията за настаняване съществува единствено у нас, тъй като страната ни е решила да подкрепи само туристическия отрасъл. Финансирането за всички страни в Европейски Съюз е едно и също, акцентира тя.

" Палатки и лагери няма на никое място в Европа. Палатки имаше единствено по КПП-та. Между другото, Румъния е провела всичките неща доста по-добре от нас ", сподели Олена Коцева.

Хотелиерите споделят, че чакат инструкции от Агенцията по бежанците. Постъпвайки в буферния център, всеки емигрант ще бъде питан дали желае да остане там, или да се възползва от други места за настаняване .

Буферните бази изрично не могат да поемат потока от бежанци, които са били настанени до момента в хотелите, съобщи Веселин Данев, притежател на хотел в " Слънчев бряг ".

Христо Караилиев е управител на различен хотел в курортния комплекс, от който би трябвало да изоставен 871 души, само че единствено 122 от тях са декларирали предпочитание да бъдат настанени в други бази в България . Останалите, по думите му, разчитат на личен превоз и настаняване.

България е направила повече от задоволително за украинските бежанци и е време единствено извънредно нуждаещите се да бъдат преместени в държавни бази . Това съобщи Елена Андонова, която също е хотелиер.

В държавните бази изискванията не са по този начин първокласни като в черноморските ни хотели. " Условията са базови, само че не са сериозни. Далеч са от лукса на хотели тук ", разяснява базите в Елхово и Сарафово зам.-областният шеф Пламен Янев.

Групата украинци, които през вчерашния ден бяха преместени в Паничище, се зародили още по време на пътя им натам. 30-те минути нанагорнище в гъстата гора на Рила били задоволителни за бежанците да решат, че почивната база, в другояче желания, изключително през лятото, български курорт, не е по техния усет. Настаняването се случило постепенно, а в стаите било мръсно и миришело неприятно , описват бягащите от войната. Те се оплакват, че там няма аптека и ще е мъчно някой от тях да си откри работа.

Най-близкият град - Сапарева баня, е на 10 километра, а до такава степен публичен превоз няма. Преместването в Паничище лишава част от хората от финансова поддръжка. Недоволни, бежанците са и поради изискванията на живот в стаите. От почивната база обаче увериха, че са обезпечили всичко належащо .

Напрежението с преместването на бежанците от хотели край морето към буферни центрове, а не към държавни бази, отекна и в Брюксел, откъдето пристигна коментар на премиера. " Държавата към този момент не може да поддържа такова първокласно престояване. Сега е време за друго - естествени условия, само че не са неприятни ", сподели Кирил Петков.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР