Украински специалисти може да бъдат привлечени в България, заяви министърът

...
Украински специалисти може да бъдат привлечени в България, заяви министърът
Коментари Харесай

Украинци идват да работят у нас, Лорер ще търси и специалисти от Грузия и Беларус |

Украински експерти може да бъдат привлечени в България, съобщи министърът на нововъведенията и растежа Даниел Лорер по време на чуването му в парламентарната комисия по икономическа политика и нововъведения.

STEAM експерти от Украйна - научно-изследователски, инженерни и механически фрагменти, ще бъдат релокирани у нас, съобщи Лорер. Според него това ще способства за развиването на стопанската система и ще отвори поле за привличане на други високообразовани експерти от страни като Грузия и Беларус.

През април пък ще бъде открит първият Институт за подготовка на докторанти по изкуствен интелект. Той ще бъде взаимен сред СУ и различен европейски университет.

" Идеята е в дълготраен проект България да стартира да става място, където сътворяваме фрагменти за високотехнологичен отрасъл на международно равнище, които от своя страна да притеглят и компании на високо равнище, които да търсят такива фрагменти у нас. "

Съвместно с МОН ще се работи по системата за дуално обучение, като министерството, управлявано от Лорер, би трябвало да е връзката сред образованието и промишлеността.

“Ние желаеме да сме катализатор за подготовката на механически фрагменти, тъй че промишлеността да не изпитва дефицит на работна ръка ”, добави той.

По време на чуването му стана ясно още, че предходната седмица е извършена първата среща с Организацията за икономическо сътрудничество и раз за създаването на Стратегия за уменията на България. Това е взаимна самодейност на МОН и на Министерството на стопанската система и промишлеността и е част от преговорния развой за присъединението на страната към организацията. Цели се с нея да се предвижда съществуването на високотехнологични фрагменти.

Министърът на нововъведенията и растежа заяви още, че ведомството му води диалози за няколко доста огромни вложения за прихващане на въглероден двуокис. Очаква се плановете да бъдат осъществени в идващите 3-4 години в Северна България.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР