Украински лекари от Тернополския областен лабораторен център предупреждават, че прекалената

...
Украински лекари от Тернополския областен лабораторен център предупреждават, че прекалената
Коментари Харесай

Медици посочиха кои хора не бива да ядат мандарини

Украински лекари от Тернополския регионален лабораторен център предизвестяват, че прекомерната приложимост на мандарини може да провокира алергия и даже стомашно разстройство.
Специалистите изясняват, че мандарините съдържат киселина, която може мощно да раздразни лигавицата на стомашно-чревния тракт. Това важи с особена мощ за дебелото и тънките вътрешности.
Диетолозите означават, че тези здравословни проблеми пораждат, когато се прекали с яденето на мандарини и показват най-рисковите групи, които следва да заобикалят използването на ароматните цитруси.
На първо място лекарите предлагат мандарините да не бъдат включвани в менюто на деца, които не са достигнали едногодишна възраст. Именно при тях може да се получат най-силни пристъпи на алергия и стомашно разстройство. Мандарините са доста потребни, само че те би трябвало да влязат в детското меню с доста дребни порции и да се следи дали няма да провокират алергична реакция.
Във втората рискова група попадат хората, страдащи от гастрит, язва на стомаха или дванадесетопръстника. Мандарините са неразрешени и за хора, склонни към алергични болести - те може да провокират изприщвания по кожата и непоносим сърбеж.
Проф. Донка Байкова, експерт по хранене и диететика също поучава мандарините да се измиват със сапун и четка преди да се употребяват. Предупреждението ѝ е във връзка със зачестилите потребителски сигнали тази зима, че се продават мандарини, напръскани с оранжева багра, с цел да имат по-привлекателен тип. Те боядисват ръцете, а при измиване се отмива целия цвят на плода.
От Българската организация по сигурност на храните прецизираха, че боядисването на цитруси не е неразрешено, само че повърхностната обработка може да се прави единствено с избрани субстанции. От организацията настояват, че те са изцяло безвредни, защото съставляват цветни восъци и гланциращи сътрудници с органически генезис, които не проникват под кората на плода. Съветът на професор Байкова е въпреки всичко е плодовете да се измиват със сапун и четка и тогава да се употребяват.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР