Украинската ПВО е ключов въпрос за министрите на външните работи

...
Украинската ПВО е ключов въпрос за министрите на външните работи
Коментари Харесай

Без да чака САЩ Европа събира Пейтриът-и от складовете си, за да ги прехвърли в Украйна

Украинската Противовъздушна отбрана е основен въпрос за министрите на външните работи на страните от Г-7, събрали се на италианския остров Капри, в срещата им се включи и Йенс Столтенберг. 

" Събрахме данни за другите системи за противовъздушна защита, с които разполагаме в НАТО, и се съсредоточихме върху системите " Пейтриът ". И работим със съдружниците, с цел да подсигуряваме, че те ще пренасочат някои от своите системи към Украйна ", сподели Столтенберг пред публицисти.

В сряда Германия прикани Европейски Съюз и НАТО да дават повече помощ за Киев (за немската самодейност - виж по-долу). 

" Окуражен съм от уговорката и решимостта на съдружниците от НАТО да поддържат Украйна ", добави генералният секретар на Организацията на Северноатлантическия контракт. Според него има окуражаващи признаци, че Конгресът на Съединени американски щати може скоро да деблокира пакет от помощи за Украйна на стойност 60,84 милиарда $.

Върховният представител на Европейски Съюз за външната политика и сигурността Жозеп Борел, който също е на остров Капри, предизвести, че Европа не може да разчита на Съединени американски щати, с цел да оказва помощ на Киев.

" Имаме системи " Пейтриът ", имаме противоракетни системи. Трябва да ги извадим от нашите казарми, където се намират и да ги изпратим на Украйна, където бушува война, съобщи Борел пред кореспонденти, представен от Ройтерс и Българска телеграфна агенция.

" В противоположен случай енергийната система на Украйна ще бъде разрушена, а никоя страна не може да води битка, без да разполага с електричество ", добави посланик №1 на Европейския съюз.

Борел изрази увереност, че Европейски Съюз ще създадем каквото е нужно, " само че би трябвало да стане по-бързо ". Според него " вътрешната политика " в Съединени американски щати забавя толкоз нужната помощ за Украйна в размер на близо 61 милиарда $.

" Не можем да разчитаме само на Съединени американски щати. Трябва да поемем отговорност и да престанем да приказваме, че Съединени американски щати ще го създадат ", съобщи Борел.

Германската инциатива

Германският министър на защитата Борис Писториус и външната министърка Аналена Бербок се обърнаха в сряда към Европейски Съюз, НАТО и други страни във връзка нова самодейност, която ще бъде разисквана на срещата на Г-7. 

Германската самодейност за спомагателна помощ " има за цел да засилва и стимулира огромен брой страни " да създадат доставки в най-кратък период, съобщи представител на немското министерство на защитата.

Системи за Противовъздушна отбрана " Пейтриът " на немските въоръжени сили
Снимка: Аксел Хаймкен/ДПА посредством АП/БТА

" Наистина следим смяна на обстановката в Украйна, украинските ни сътрудници ни рапортуват за това. Русия употребява от ден на ден индустриално създадени планиращи бомби, които могат да бъдат изстрелвани от огромно разстояние от украинската граница ", добави представителят на Министерството на защитата на Германия, представен от Ройтерс и Българска телеграфна агенция. Той означи, че към този момент много сътрудници и страни са декларирали интерес към присъединяване в самодейността. 

Същия ден (сряда) стана известно, че Нидерландия, Дания и Чехия ще обмислят по какъв начин биха могли да поддържат немската самодейност.

Германия е вторият максимален огромен снабдител на военна помощ за Украйна след Съединени американски щати и предходната седмица даде обещание, че ще изпрати на Киев още една система за Противовъздушна отбрана " Пейтриът ".
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР