Украинската криза засилва отношенията между София и Атина в енергийната

...
Украинската криза засилва отношенията между София и Атина в енергийната
Коментари Харесай

Украинската криза сближава София и Атина

Украинската рецесия ускорява връзките сред София и Атина в енергийната сфера, защото опцията за боен конфликт или удължение на несигурността заплашват доставките на природен газ към Гърция и България. Това се показва в разбор на гръцкия вестник „ Катимерини “, озаглавен „ Украинският проблем сближава България и Гърция “.

Сътрудничеството сред двете страни в намиране на различни източници за доставка на природен газ се чака да бъде разисквано на диалози през идната седмица, когато в Атина ще бъдат представители на българското държавно управление и чиновници на българските компании „ Булгаргаз “ и „ Булгартрансгаз “.

По отношение на актуалните проекти междусистемната газова връзка сред България и Гърция (IBG) се възнамерява да бъде финализирана при започване на юли. Двете страни обмислят и усилване на използването на съществуващия газопровод Сидерокастро-Кулата, се показва в обявата.

България е една от страните в Европейски Съюз с най-голяма взаимозависимост от съветския природен газ и свързващия газопровод IBG е оборудване от извънредно значение, написа още „ Катимерини “. Чрез него България би могла да се доставя с природен газ, който да бъде превозен под формата на полутечен газ от плаваща станция за регазификация в Александруполис. Съоръжението може да се употребява и за противоположни доставки на природен газ и нефт от България към Гърция.

Двете страни разискват и връзката на тръбопроводи към обекти с военно предопределение в област Кавала, които се употребяват от НАТО, се отбелязва още в информацията.

Разговорите сред Атина и София стават на фона на ясната поддръжка на Съединени американски щати по отношение на ролята на Александруполис като пресечна точка на страните сътрудници в границите на НАТО.

Гърция и България имат съвсем идентични годишни енергийни потребности, а интерконекторната връзка сред тях може да бъде употребена и за превозването на полутечен газ към трети страни.

Гръцкото издание отбелязва, че в последните дни представители на българското държавно управление, фирмите „ Булгаргаз “, „ Булгартрансгаз “ и АЕЦ „ Козлодуй “ са имали срещи в Белия дом, Държавния департамент и министерствата на енергетиката и търговията на Съединени американски щати.

Американският интерес към енергийните уреди с Югоизточна Европа демонстрира безпокойството на Вашингтон, че вероятността от боен конфликт в Украйна може да докара до неочаквана рецесия или удължение на интервала на енергийна неустановеност в района, написа „ Катимерини “, представен от Българска телеграфна агенция. 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР