Украинската криза е основна тема на годишната конференция по сигурността

...
Украинската криза е основна тема на годишната конференция по сигурността
Коментари Харесай

Евролидерите потвърдиха готовността си за дипломатическо решаване на кризата в Украйна

Украинската рецесия е съществена тематика на годишната конференция по сигурността в Мюнхен. Западни водачи акцентираха заплахите за европейската и международна сигурност при възможна съветска експанзия против Украйна, насочиха нови предизвестия за съществени ограничения и потвърдиха готовността за дипломатическо разрешаване на рецесията. Съюзниците разискват рецесията на двустранни срещи. Русия отхвърли да изпрати собствен представител.

На фона на напрежението от рецесията, в залата на мюнхенския хотел " Байеришер Хоф " съдружниците говореха в един глас. Москва е сложила претенции за сигурност, които знае, че НАТО не може да извърши, сподели Йенс Столтенберг, само че акцентира волята за дипломатическо решение.

Направихме писмени оферти към Москва, с цел да понижим риска и да увеличим прозрачността във военните дейности, да разгледаме галактическите и кибер заканите, да се ангажираме с надзор над оръжията, сподели Йенс Столтенберг, общоприет секретар на НАТО.

Русия желае да пренапише разпоредбите на международния ред, предизвести Урсула фон дер Лайен и посочи една от заканите за Европа.

Европейският съюз не може да зависи от енергиен снабдител, който заплашва да стартира война на континента. Държавната съветска компания " Газпром " прави допустимо най-малки доставки. Трябва да диверсифицираме доставчиците и енергийните източници и към този момент се работи за това, сподели Урсула фон дер Лайен, ръководител на Европейска комисия.

Няма опрощение за скупчването на съветски сили по границата с Украйна, сподели немският канцлер Олаф Шолц.

Русия трансформира въпроса за възможното участие на Украйна в НАТО в casus belli - мотив за война. Това е парадоксално, защото не е обсъждано решение по този въпрос, сподели Олаф Шолц, канцлер на Германия.

Американският вицепрезидент Камала Харис предизвести, че при положение на съветско нахлуване Вашингтон и съдружниците приготвят " бързи, строги и единни " стопански ограничения.

И няма да спрем с икономическите ограничения. Ще подсилим в допълнение съдружниците си по източния фланг на НАТО. Вече сме предприеми стъпки за подсилване на общата защита, сподели Камала Харис, вицепрезидент на Съединени американски щати.

Според английския министър председател Борис Джонсън, в случай че Западът не отбрани Украйна, може да има последствия даже за Тайван, който Китай заплашва да причисли със мощ.

Ако Украйна бъде превзета, това разтърсване ще отекне в света и ехото ще се чуе даже в Източна Азия, ще се чуе в Тайван, сподели Борис Джонсън, министър председател на Англия.

На конференцията приказва и украинският президент.

Украйна желае мир. Европа желае мир. Светът споделя, че не желае да води война, а Русия - че не желае да атакува. Някой от нас лъже, сподели Володимир Зеленски, президент на Украйна.

Володимир Зеленски благодари на страните, които поддържат Украйна.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР